ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

IMATE PROBLEMA SA ŠTITNJAČOM? OVO VAM MOŽE POMOĆI





Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitnjača, čine da tijelo uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do povećanja tjelesne težine i zatvora …


Od autora dr Rite Luiz, liječnika naturopate i autora knjige “Snaga iznutra” (The Power Within), saznajemo što je zapravo hipotireoza i koje prirodne, holističke mjere treba poduzeti ukoliko imamo problem sa štitnjačom.
Hipotiroidizam znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posljedica disfunkcije štitnjače. Ukoliko se osoba riješi na njezino uklanjanje, tijelo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njezin dio, bit će u mogućnosti da ih još neko vrijeme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagorijeva u trošenju.

Ipak, štitnjača može biti u disfunkciji i uslijed drugih razloga. Hormoni koje štitnjača proizvodi kontroliraju metabolizam tijela pa njena disfunkcija može tako pogoditi svaki organ u tijelu. Kada je štitnjača nedovoljno aktivna, dolazi do opće depresije mnogih staničnih sustava i oksidativnih procesa u tijelu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u stanicama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, uljenjujući ih.
Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitnjača, čine da tijelo uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobivanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suhu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.
Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune stanice u tijelu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same štitnjače i potrebnog stvaranja hormona. Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa se stoga često miješa s postporođajnom depresijom. Lijekovi, kao što je litij, također uvjetuju tiroidnu disfunkciju. Iako rijetko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlijezda u mozgu također mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Što poduzeti?

1. Smanjite unos soje i glutena. Soja može smanjiti funkciju štitnjače, a pokazalo se da pretjerano konzumiranje soje može izazvati gušavost (uvećanje štitnjače) kod zdravih osoba.
2. Alkalizirajte tijelo! Ovo je najprije dobra preventiva kako do oboljenja štitnjače ne bi ni došlo. Oslobodite se posebno zasićenih masnoća iz prehrane jer upravo one narušavaju funkciju štitnjače.
3. Uravnotežite razinu estrogena u organizmu jer estrogen usporava rad štitnjače.
4. Smanjite ili eliminirajte unos mesa.
5. Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje razine kolesterola, pokazao se i da spušta razinu hormona štitnjače.
6. Ljekovita biljka gentian (srčanik) je, također, poznata po tome da normalizira funkciju štitnjače.
7. Uvrstite u svoju prehranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

8. Ukoliko je prateći problem depresija, probajte kantarionom pomoći tijelu u podizanju raspoloženja.
9. Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može umanjiti razine hormona štitnjače.
10. Kokosovo ulje stimulira štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.
Ipak, uvijek je “bolje spriječiti nego liječiti” te živjeti što zdravije, “alkalnije”, aktivnije, kako bismo dali sve od sebe da ono što predstavlja lijek, zapravo učinimo dobrom preventivom!
stil.kurir.rs/zdravzivot.com

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...