nedjelja, 21. kolovoza 2016.

OSTAT ĆETE U POTPUNOSTI BEZ TEKSTA! Evo kako gluten utiče na hranu! – NEVJEROVATNO!

gluten

Morate biti upoznati sa pojmom glutena.

Bez obzira na to da li ga treba izbjegavati u ishrani ili ne, vi vjerojatno znate kako to utiče na tijelo. Međutim, da li znate da utiče i na hranu?

Gluten je skup proteina koji se nalazi u pšeničnom brašnu. Svako pšenično brašno sadrži dva proteina – gluteninski i glijadinski, a kada se doda voda, ti proteini se vežu i stvaraju “elastične mreže proteina”, koji je nama poznat kao gluten.



Ključna karakteristika glutena je njegova sposobnost da primi vazduh i naduva se kao balon, i to je razlog zašto je hljeb napuhan.

U videu možemo vidjeti dva komada tijesta – jedan ima puno glutena i drugi je napravljen od brašna za kolače s vrlo malo proteina koji čine gluten.

Pecivo bogato glutenom je nevjerojatno lako mijesiti, potpuno drugačije u odnosu na druga peciva.

https://youtu.be/45IpCBDF8lk


Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...