Sastojci
– 4kg paprike za ajvar (crvena rog)
– 2kg oguljenog paradajiza
– 1/2 glavice češnjaka (bijelog luka)
– 1 veća vezica peršinovog lista
– 2 ravne žlice soli
– 4 žlice šećera
– 2.5dl ulja
– 1/2dl sirćeta
– 2 feferone
Priprema
– 2kg oguljenog paradajiza
– 1/2 glavice češnjaka (bijelog luka)
– 1 veća vezica peršinovog lista
– 2 ravne žlice soli
– 4 žlice šećera
– 2.5dl ulja
– 1/2dl sirćeta
– 2 feferone
Priprema
Papriku ispeći na roštilju, oguliti ju i isjeckati na sitne komadiće(ne mljeti). Oguljeni paradajz isjeckati i staviti na lagano ugrijano ulje i dodati mu sitno sjeckani češnjak i kuhati dok se paradajiz ne raskaša, dodati sjeckanu papriku, sjeckani peršinov list, sirće, sol,šećer, sjeckane feferone i kuhati oko 1h da dobije finu gustoću.
Puniti teglice, koje dobro hermetički treba zatvoriti.Ovo je mjera za jednu turu nama obično bude dovoljno, dobije se oko 11 kom malih bočica od 3 dl, naravno, po želji udvostručite količinu sastojaka radi veće količine.
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info
Nema komentara:
Objavi komentar