Orasi imaju dvostruko veći nivo antioksidansa polifenola od svih orašastih proizvoda i tako pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju bolesti, pokazalo je istraživanje na Univerzitetu u Pensilvaniji.
Orašasti plodovi kao što su bademi, kikiriki, pistaći, lešnici i indijski orasi takođe su bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, ali naučnici upozoravaju da je problem što ih ljudi ne jedu dovoljno, piše Independent.
„Naša preporuka je da bi ljudi trebalo da pojedu sedam oraha dnevno“, kaže vođa istraživanja Džo Vinson.
Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje oraha smanjuje znakove starenje i štite od bolesti srca i nekih oblika raka. Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom.
Mnogi orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi. Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveći nivo antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.
Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Zato i ne čude brojna istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.
Jedna od zanimljivosti jeste i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.
U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Skranton u američkoj državi Pensilvanija analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistaćima, lešnicima, brazilskim orasima, pekan orasima i indijskim orasima.
Vođa studije doktor Džo Vinson je rekao: „Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistaća i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha.“
Tim doktora Vinsona je otkrio da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.
Naučnici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene jer su upravo u tom obliku oni i najefikasniji. Sve druge malverzacije s orasima poput pečenja, umanjiće njihovu efikasnost. Ali, mnogi ljudi izbegavaju orahe jer misle da su masni i da goje. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne sudove kao zasićene masti. Ako jedete orahe nećete da se ugojite, osim toga mogli biste i da smršate jer oni izazivaju osećaj zasićenosti.
„Sedam oraha na dan je idealna količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih“, dodao je doktor Vinson.
Orahovo jezgro najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrednih belančevina (15%) i isto toliko ugljenih hidrata, a bogata je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline i materije ljutog i gorkog ukusa.
Pošto sadrži neraspadnute lekovite sastojke, od orahovog lišća mogu da se prave sirupi, ekstrakti i slični preparati.
Lišće je najbolje da se upotrebi dok je zeleno i sveže.
(Haber.ba)
Nema komentara:
Objavi komentar