Kokosovo ulje je jedno od malobrojnih namirnica koje uistinu mogu biti opisane kao superhrana. Oko kokosa se nedavno pojavilo veliko uzbuđenje koje vas navodi da se zapitate što je to posebno u vezi ove biljke.
Kokosovo ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina sa snažnim ljekovitim svojstvima i onim što je poznato kao srednjelančani masni trigliceridi. Većina triglicerida u masnim kiselinama se smatra dugolančanim, ali kokosovo ulje se metabolizira drugačije. Ovi trigliceridi idu iz jetre u probavni trakt gdje se koriste kao brzi izvor energije. Mjesta na kojima se konzumira kokosovo ulje se smatraju najzdravijima na svijetu.
U našem zapadnom društvu, kokosovo ulje se još uvijek smatra egzotičnom hranom, kojeg prvenstveno konzumiraju ljudi svjesni važnosti zdrave prehrane. U nekim djelovima svijeta kokosovo ulje spada pod dijetne proizvode. Na južnom Pacifiku, ljudi primaju 60% svojih kalorija iz kokosa, a oni su i najveći potrošači zasićenih masti na svijetu. Ti ljudi imaju odlično zdravlje i kod njih su bolesti srca daleko rjeđe nego u ostatku svijeta.
Zašto je kokosovo ulje tako dobro?
Pomaže kod kontrole težine
Jedno istraživanje iz 2009. godine pokazuje vezu gubitka viška kilograma u predijelu stomaka i konzumiranja kokosa. Kokos je lako probavljiv i također štiti tijelo od otpora na inzulin.
Dobar izvor laurinske kiseline
Laurinska kiselina u kokosovom ulju može ubiti bakterije, viruse, gljivice i pomoći u borbi protiv zaraze. Kada se ulje probavlja, u organizmu se stvara monoglicerid poznat po imenu monolaurin. Laurinska kiselina i monolaurin pomažu ubijanju štetnih patogena poput bakterija, virusa i gljivica.
Može smanjiti napadaje
Ketogena dijeta je niska u ugljikohidratima, a ima dosta masnoća. To dovodi do povećanja postotka ketona u krvi. Iz nekog razloga, ova vrsta dijete može smanjiti stopu napadaja u epileptične djece.
Laka probava
Mnogi ljudi pate od probavnih problema. Ti ljudi bi trebali uzeti u obzir dodavanje kokosovog ulja u prehranu. Kokosovo ulje pomaže kod probavnih uznemirenja uključujući mikrobiološke bakterije želuca i crijevne probleme. Masne kiseline sadrže antimikrobna svojstva koja umiruju bakterije, kandidu, pa čak i parazite koji uzrokuju lošu probavu.
Pomaže kod kontroliranja dijabetesa tipa 2
Nedavna istraživanja izvršena od strane Garvin Instituta za medicinska istraživanja su pokazala kako kokosovo ulje pomaže pri zaštiti od otpornosti na inzulin, tako smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.
Kuhanje na visokim temperaturama
Zbog srednjelančanih masnih kiselina, kokosovo ulje ima višu temperaturnu granicu od većine ulja. Možda otkrijete kako vam se sviđa više od uobičajenog maslinovog ulja, pogotovo ako kuhate po receptima koji zahtijevaju visoke temperature. Maslinovo ulje oksidira čim dostigne točku dimljenja, stvarajući tako slobodne radikale.
Usporava proces starenja i stvaranje bora
Kokosovo ulje se ne koristi samo prehrambeno, jer pruža mnogo prednosti i kod ljepote kože. Pomaže održati vezivno tkivo jakim i tako spriječava bore i druge probleme s kožom. Nanesite ulje direktno na lice kako bi ublažili pojavu bora ili ga koristite svakodnevno kako bi vašoj koži dali lijepi sjaj!
Utažava glad i smanjuje apetit
Jedna od najboljih stvari kod kokosovog ulja je da može smanjiti osjećaj gladi. To je vjerojatno povezano s načinom na koji se metaboliziraju masne kiseline. Keton koji se stvara djeluje na smanjenje apetita.
Izvor: organichealth.co
Nema komentara:
Objavi komentar