Osobe koje dnevno pojedu kašiku mlevenog kima čak tri puta lakše se rešavaju viška kilograma u odnosu na ljude koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin!
Do ovog zaključka su došli naučnici sa iranskog Instituta medicinskih nauka Shahid Sadoughi prilikom nedavnog istraživanja.
U istraživanju je učestvovalo 88 žena sa prekomernom težinom, a sve su tokom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savete o zdravoj ishrani.
Međutim, polovina ispitanica je svakodnevno jela tri grama kima u prahu, umešanog u nemasni, nezaslađeni jogurt.
Nakon tri meseca, grupa koja je konzumirala kim značajno više je smršala.
U proseku su izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim, a za čak 14 odsto im je bio smanjen udeo masti u telu.
Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udeo masti spustile za 4,9 odsto.
Osim toga, ovaj začin je pomogao i da nivo lošeg holesterola spuste za 10!
Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.
kucnilekar
Nema komentara:
Objavi komentar