Navikli ste da doručkujete svaki dan jer znate koliko je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite da smršate.
Ali ukoliko već oko 10 ili 11 ponovo počinjete da osećate glad, počnite da razmišljate o tome da pametnije birate taj najvažniji obrok u danu.
A odličan izbor je upravo ovsena kaša, to potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.
Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podeljeni u tri različite grupe: prva je jela ovsenu kašu za doručak, druga je jela kornflejkes, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno.
Kroz naredna tri sata svi učesnici su morali u više navrata da beleže stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak kojeg je trebalo da konzumiraju sve dok se ne bi najeli.
Kao što su i očekivali, naučnici su potvrdili da je grupa ljudi koja je jela ovsenu kašu bila najmanje gladna u toku jutra i podneva, i pojeli su i 31 odsto manje kalorija za ručak. Osim toga ovsena kaša je imala najpovoljnije dejstvo i kod osoba s prekomernom telesnom masom, oni su konzumirali čak 50 odsto manje kalorija tokom ručka.
Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata nakon doručka isti osećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).
Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrednost kukuruznih pahuljica i ovsene kaše? Zbog toga što se ovsena kaša duže zadržala u želucu, dok kornflejkes (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.
Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je ovsena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 odsto manje unesenih kalorija svakako će se osetiti i primetiti kroz duži period.
(Zena.hr)
Nema komentara:
Objavi komentar