Rizično je uneti i malu količinu ove materije jer može dovesti do poremećaja kao što su gubljenje koncentracije, vida i refleksa, upozoravaju stručnjaci.
BEOGRAD - U prodavnicama je sve više namirnica sa veštačkim zaslađivačima koji su veoma štetni, a prema rečima nekih stručnjaka, i pogubni po čovekovo zdravlje!
Naime, aditiv aspartam, ili kako ga mnogi nazivaju „podmukli ubica“ i „slatki otrov“, kao zaslađivač i pojačivač arome prisutan je u gotovo svim industrijskim prehrambenim proizvodima i napicima, a prema rečima pojedinih stručnjaka, ako se koristi i u malim količinama, može napraviti ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, duža upotreba aspartama izaziva glavobolju, maglu pred očima, probleme sa disanjem, anoreksiju, ali može dovesti i do malignih oboljenja.
Rizična temperatura
Hemičarka Ivana Đujić kaže za Kurir da se aditiv aspartam dodaje hrani kako bi ona postala slađa i ukusnija.
- Najgore od svega je što se dodaje i u hranu za bebe i decu, mada ga ima bukvalno svuda. Veoma je opasno unositi i malu količinu ovog aditiva jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je gubljenje koncentracije, vida, slabljenje refleksa - kaže Đujićeva i dodaje da na temperaturi od 25 do 30 stepeni aspartman oslobađa metil-alkohol, koji takođe može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Pored hrane za bebe, ovaj aditiv je skriven i u žvakaćim gumama, šumećim tabletama, lizalicama, slatkišima i proizvodima za dijabetičare. Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse, kaže da upotreba namirnica u kojima ima mnogo ovog aditiva može biti veoma rizična.
- Veštačke zaslađivače zaista treba izbegavati. Ljudi koji su potpuno zdravi momentalno treba da ih izbace iz upotrebe, a ljudi koji ne smeju zbog bolesti da piju kafu sa šećerom treba u potpunosti da ih izbace. To je svakako bolje nego da se koriste veštački zaslađivači - kaže Dimitrijević.
Povećava apetit
Naučna ispitivanja, koja je obavilo Udruženje za zaštitu potrošača SAD, pokazuju da aspartman izaziva mnoge bolesti. Pored bolesti, ovaj aditiv uzrokuje nestabilan nivo šećera, što povećava apetit prema slatkišima.
Naime, aditiv aspartam, ili kako ga mnogi nazivaju „podmukli ubica“ i „slatki otrov“, kao zaslađivač i pojačivač arome prisutan je u gotovo svim industrijskim prehrambenim proizvodima i napicima, a prema rečima pojedinih stručnjaka, ako se koristi i u malim količinama, može napraviti ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, duža upotreba aspartama izaziva glavobolju, maglu pred očima, probleme sa disanjem, anoreksiju, ali može dovesti i do malignih oboljenja.
Rizična temperatura
Hemičarka Ivana Đujić kaže za Kurir da se aditiv aspartam dodaje hrani kako bi ona postala slađa i ukusnija.
- Najgore od svega je što se dodaje i u hranu za bebe i decu, mada ga ima bukvalno svuda. Veoma je opasno unositi i malu količinu ovog aditiva jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je gubljenje koncentracije, vida, slabljenje refleksa - kaže Đujićeva i dodaje da na temperaturi od 25 do 30 stepeni aspartman oslobađa metil-alkohol, koji takođe može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Pored hrane za bebe, ovaj aditiv je skriven i u žvakaćim gumama, šumećim tabletama, lizalicama, slatkišima i proizvodima za dijabetičare. Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse, kaže da upotreba namirnica u kojima ima mnogo ovog aditiva može biti veoma rizična.
- Veštačke zaslađivače zaista treba izbegavati. Ljudi koji su potpuno zdravi momentalno treba da ih izbace iz upotrebe, a ljudi koji ne smeju zbog bolesti da piju kafu sa šećerom treba u potpunosti da ih izbace. To je svakako bolje nego da se koriste veštački zaslađivači - kaže Dimitrijević.
Povećava apetit
Naučna ispitivanja, koja je obavilo Udruženje za zaštitu potrošača SAD, pokazuju da aspartman izaziva mnoge bolesti. Pored bolesti, ovaj aditiv uzrokuje nestabilan nivo šećera, što povećava apetit prema slatkišima.
Duža upotreba većih količina aspartame izaziva:
- glavobolju
- maglu pred očima
- zujanje u ušima
- znojenje
- probleme sa disanjem
- visok krvni pritisak
- depresiju
- anoreksiju
- tumor na mozgu
- rak dojke
- tumor na pankreasu
- lajmsku bolest
Kao zamena za aspartame mogu da se koriste:
- prirodni šećeri
- med
- biljka stevija
- isomalt-disaharid koji se dobija iz šecerne repe
- šecerni alkoholi sorbitol, ksilitol, manitol
- glavobolju
- maglu pred očima
- zujanje u ušima
- znojenje
- probleme sa disanjem
- visok krvni pritisak
- depresiju
- anoreksiju
- tumor na mozgu
- rak dojke
- tumor na pankreasu
- lajmsku bolest
Kao zamena za aspartame mogu da se koriste:
- prirodni šećeri
- med
- biljka stevija
- isomalt-disaharid koji se dobija iz šecerne repe
- šecerni alkoholi sorbitol, ksilitol, manitol
Izvor: kurir
Nema komentara:
Objavi komentar