Tijesto:
250 mililitara mlakog mlijeka,
50 grama šećera,
20 grama kvasca,
jedno jaje,
500 grama istopljenog maslaca,
500 grama brašna.
Glazura:
250 grama istopljenog maslaca,
20 grama šećera.
250 mililitara mlakog mlijeka,
50 grama šećera,
20 grama kvasca,
jedno jaje,
500 grama istopljenog maslaca,
500 grama brašna.
Glazura:
250 grama istopljenog maslaca,
20 grama šećera.
Priprema:
Svjež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umijesite i pustite da naraste oko sat vremena. Napravite dugačke trake od tijesta, piše “Mondo“…
Drveni cilindar, na koji ćete zamotati tijesto, najprije premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite tijesto oko njega, a potom kao da je riječ o oklagiji, valjajte cilindar sa tijestom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.
Kolač možete da pečete u roštilj rerni, ili na pravom roštilju, tako što ćete vrtjeti cilindar kako bi se tijesto ravnomjerno ispeklo. Tokom pečenja tijesto premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svijetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga u mješavinu sitno sjeckanih i mljevenih oraha ili badema, lješnjaka…
Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši. To je sve i onda možete početi sa uživanjem …
Svjež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umijesite i pustite da naraste oko sat vremena. Napravite dugačke trake od tijesta, piše “Mondo“…
Drveni cilindar, na koji ćete zamotati tijesto, najprije premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite tijesto oko njega, a potom kao da je riječ o oklagiji, valjajte cilindar sa tijestom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.
Kolač možete da pečete u roštilj rerni, ili na pravom roštilju, tako što ćete vrtjeti cilindar kako bi se tijesto ravnomjerno ispeklo. Tokom pečenja tijesto premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svijetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga u mješavinu sitno sjeckanih i mljevenih oraha ili badema, lješnjaka…
Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši. To je sve i onda možete početi sa uživanjem …
izvor:recepti za top jela i poslastice.com
Nema komentara:
Objavi komentar