Iako znanost tek treba potvrditi neke od njegovih prednosti, domaći jabučni ocat koristi se u liječenju velikog niza bolesti već stotinama godina.
Jedna studija koja je provedena u Japanu ispitala je učinkovitost domaćeg jabučnog octa na 175 pretilih sudionika. Sudionici su bili podvrgnuti sličnom rasporedu prehrane.
Međutim, neki sudionici su koristili domaći jabučni ocat, dok su drugi koristili različite vrste začina.
Nakon studija, osobe koje su koristile jabučni ocat su bile uspješnije u svojim naporima mršavljenja u usporedbi s onima koji ga nikada nisu koristili. Jabučni ocat stimulira određene gene u tijelu, a time i potiče razgradnju masti.
A pored toga njegova upotreba može uzrokovati znatan pad razine šećera u krvi. Vjerovatno ste navikli na kupovinu jabučnog octa u trgovinama zdrave hrane, a mi ćemo vam pokazati kako da napravite svoj vlastiti i usput ušteidte nešto novca.
Domaći jabučni ocat
Sastojci
- 2 kašike organskog meda
- Voda
- Kora i jezgro iz 8 organskih jabuka
Priprema
Stavite jabuke u veliku staklenku prije ulijevanja malo vode. Pobrinite se da voda pokriva komade.
Zatim dodajte med i miješajte dok se potpuno ne otopi.
Koristite papirnati ručnik da pokrije posudu prije stavljanja poklopca. Ostavite tako dvije sedmice.
Nakon toga izvaditi komade jabuke i zamijenite poklopac.
Ostavite ga tako za još jedan mjesec. Budite sigurni da ste protresli svaki dan.
Nakon mjesec dana, vaš jabučni ocat će biti spreman za upotrebu.
Izvor:http://megagiga.info
Nema komentara:
Objavi komentar