subota, 29. listopada 2016.

Ortoped objasnio kako je od preloma RUKE došlo do SEPSE!

rukslika

Doktor Tihomir Milovanović, ortoped, rekao je da se sepsa može javiti kod otvorenog preloma
podlaktice ukoliko se ne ispoštuju određeni koraci u liječenju u odnosu na tip preloma.

– Postoje tri osnovna tipa preloma i vrlo jasni protokoli koje moramo poštovati.
Prvi tip preloma je kada postoji ubodna rana koja se nalazi na koži u predjelu preloma kosti.
Drugi tip je kada su iskidane ivice kože i tkivo je razderano. Treći tip je ako je vaša kost vidljiva.
U zadnja dva slučaja gips se ne stavlja i radi se operacija.
Imperativ kod svih ovih tipova jeste da se prvo zbrine rana pa tek onda kost – objasnio je on i
dodaje da se tad pacijentu mora dati anestezija i rana se dobro ispira i dezinfikuje.
– Rana se može i proširiti kako bi se još bolje očistila i onda se može zatvoriti, ali se ne
stavlja kružni gips, već longeta, kako ne bi došlo do stezanja tkiva.

Pacijentima se obavezno propisuju antibiotici širokog spektra, i to dva u kombinaciji, jer je
tkivo najosjetljivije na infekciju. Pacijent mora intravenski dobiti terapiju jer ta rana predstavlja
ulazna vrata za sve bakterije.
Prelom se može sanirati i nakon dan-dva – rekao je doktor Milovanović te dodaje da se obavezno
daju antibiotici u prvih sedam zlatnih sati od preloma, jer u suprotnom sepsa, ili prodor
bakterija u organizam, može se razviti.
– Bakterije kod dječaka otišle na pluća i mozak, što nije čudo, jer bakterije napadaju
najprokrvljenije dijelove tijela. Ako je bakterija opasna, ona prvo izazove crvenilo, otok i bol,
zatim se razvijaju malaksalost, temperatura, bolovi u mišićima i iscrpljenost – objašnjava ovaj
stručnjak.
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...