Kupus se već hiljadama godina koristi za liječenje raznih bolesti. Stari Grci su koristili kupus za liječenje zatvora ili trovanja gljivama. Egipćani su jeli kupus kako bi smanjili udio alkohola u vinu…
Kupus je veoma zdrav i ima prednost u liječenju teških bolesti kao što je rak. Idealna je i prevencija raka, baš zbog toga što sadrži antioksidanse, glukozinate i antiupalne suspstance.
Kupus je bogat vitaminom C, manganom i polifenolima koji daju antioksidansno dejstvo. Samo pola šoljebijelog kupusa daje 50 mg polifenola, a crveni daje 30 mg antocijanina(crveni pigment polifenola).
Prilikom nedostatka antioksidanasa, metabolizam kisika je ugrožen, a to dovodi do povećanja rizika za nastanak raka.
Antocijanini koji se nalaze u kupusu su dnažna protuupalna jedinjenja. Nedostatak antiuupalnih tvari dovodi do hroničnih upala.
Glukozinolati sadrže sumpor i azot koji su značajni za prevenciju raka. Istraživanja su pokazala da glukozinati liječe razne oblike raka, kao što su rak prostate, mokraćne bešike, debelog crijeva i raka dojke.
Istraživanja izvršena na miševima, su pokazala da su miševi kojima su davani ekstrakti kupusa 2 mjeseca, poboljšali funkciju bubrega i smanjili nivo šećera u krvi. Kupus je pun vlakana i odličan je kao prevencija dijabetesa.
Osim vitamina C, posjeduje i vitamin K koji je koristan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Samo pola zdjele kupusa sadrži skoro 47% preporučene doze vitamina C i 102% doze vitamina K.
Podijelita sa vašim prijateljima i rodbinom ovaj članak kako bi dodatno bili upućeni u mnoge zdravstvene prednosti konzumiranja kupusa.
Izvor:http//megagiga.info
Nema komentara:
Objavi komentar