Kupinovo vino je već godinama dobro poznato kao vrlo efikasan lijek za malokrvnost (anemija). Takođe se koristi i kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije. Ovo vino pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.
Ali tu nije kraj zdravstvenim prednostima ovog vina. Ono smanjuje povišeni holesterol, spriječava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, kao i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.
Ovo je jednostavan recept za kupinovo vino, koje možete pripremiti sami kod kuće i iskoristiti ga maksimalno.
Sastojci :
5 kg kupina
1,5 kg šećera
Priprema :
1,5 kg šećera
Priprema :
Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte im šecer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite malo prostora jer će uskoro započeti vrenje.
Posudu prekrijte nekom gazom i stavite na hladnije mjesto Neka odstoji tako sedam dana, a akon toga pojaviće se komina koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procijediti kroz gazu.
Staviti vino opet u posudu i ostavit tako još sedam dana. Pažljivo opet ocjediti vino od taloga i pretočiti u litarske staklene flaše. Povezati boce gazom ( ne stavljajte čep jer će boca puknuti).
Čuvati na tamnom i hladnom mjestu a nakon mjesec dana možete staviti čepove.
Upotreba kupinovog vina:
Piti ujutro na prazan stomak ili uveče prije odlaska na spavanje. Za ljekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl do 1 dl vina u vremenskom periodu oko 2-3 meseca.
Za više postova o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info
Nema komentara:
Objavi komentar