Ljudi koji su vrlo osjetljivi gluten (vrsta proteina), koji se nalazi u raži, ječmu i pšenici, mogu imati neke ekstremne reakcije nakon uzimanja tog proteina.
Simptomi netolerancije na gluten mogu dovesti do depresije, umora, boli u zglobovima, gastrointestinalnih problema i još puno toga.
Ovo je šest simptoma koji bi mogli upućivati da vjerojatno ne podnosite gluten:
1. Stalne glavobolje ili migrene
Ako osjetite glavobolje ili migrene ekstremne koje vas ostavljaju potpuno oslabljenim, možda ne podnosite gluten. Zanimljivo je da migrene su vrlo česte kod ljudi koji pate od netrpeljivosti glutena. Ove glavobolje mogu biti prilično teške, tako da bi trebali dati sebi priliku da se oporavite, ako ste ikada doživjeti ih.
2. Problemi sa ustima
Ljudi koji imaju netoleranciju na gluten također mogu patiti od stanja u kojem se stalno doživljavaju čirevi u ustima. Osim toga, ljudi koji su netolerantni na gluten mnogo teže održavaju svoje zube zdravim jer bez sumnje imaju vrlo niske razine kalcija.
3. Iznenadno debljanje
Jedan od simptoma koji najviše zbunjuje ljude koji ne podnose glute jeste nagli porast tjelesne težine. Debljanje kod ljudi koji su na gluten netolerantni može rezultirati iz dvije stvari: 1) da imaju sustavnu upalu, koja je potaknuta glutenom, ili 2) malapsorpcijom i propusnost crijeva, koje su dvije nuspojave netolerancije na gluten.
4. Nestabilna imunološka funkcionalnost
Kada je jedan od vaših IgA antitijela osjetljiv ili netolerantan na gluten je u biti ono što uzrokuje imunološku funkcionalnost da postane nestabilna ili nenormalna. Ta antitijela su glavna obrana protiv gripe, prehlada i raznih drugih bolesti.
5. Doživljavanje moždane “magle”
Ljudi koji su netolerantni na gluten imaju vrlo zanimljive slučajeve doživljavanja moždane magle, suptilni simptom. Razne stvari mogu izazvati ovakvu reakciju, međutim, znanstveno uvjerenje je da je abnormalna aktivnost na gluten u vašem IgG razlog za smanjenim kognitivnim funkcijama.
6. Stalni umor/iscrpljenost
Doživjeti konstantan umor ili iscrpljenost mogu biti povezani s nuspojavama magle mozga. Međutim, većina istraživanja vjeruje da je to zato što ljudi koji su netolerantni na gluten imaju vrlo malo razine energije u rezervarama za njihova tijela.
Izvor:http//megagiga.info
Nema komentara:
Objavi komentar