nedjelja, 8. listopada 2017.

KREMŠNITE Najbolji recept za omiljeni kolač .. Vjerojatno ne postoji čovjek koji nikada nije probao kremšnite ili bar neku od vrsta kremšnita. RECEPT POGLEDAJTE NA:



Sastojci
Tijesto
500 g (1 omot ) lisnatog tijesta
Krema
1,5 l mlijeka
9 žumanjaka
15 dkg šećera
1 vanilin šećer
22 dkg brašna (dio zamijenite škorbnim brašnom ili vanilin pudingom)
2 kom limuna – samo korica
9 bjelanjaka
15 dkg šećera
Šlag
4 dcl slatkog vrhnja za šlag
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!
Uz newsletter
znat ćeš i ti!
E-mail adresa
Dnevni Mjesečni
PRIJAVI SE
Priprema
1.
Lisnato tijesto odmrznite, razdijelite u 2 dijela.Razvaljajte u veličini kalupa u kojem ćete kremšnitu slagati.
Moj je veličine 35×24 cm, i u njemu se dobije visina kreme 7,5 -8 cm , bez gornjeg lisnatog poklopca.
Svaki list nabockajte viljuškom na nekoliko mjesta , te stavite peći na temp 200*- oko 20 min.(moraju ipak ostati svijetli).
Listove pecite na okrenutoj strani tepsije- da budu ravni.
2.
Izrada kreme:
Zakuhajte mlijeko.
Žumanjke , vanilin šećer i šećer dobro izmiješajte mikserom , dodajte brašno- ja obično dio količine brašna zamijenim škrobnim brašnom ili praškom za puding od vanilije (oko100g) kako bi krema bila lakša – no ako nemate – možete raditi i po receptu.
Smjesu ulijte u provrelo mlijeko i nastavite kuhati u vodenoj kupelji(obično uronim visoki dublji lonac u onaj plitki koji malo ispunim vodom).
Kuhajte lagano miješajući , isprva mikserom , a onda je dovoljno malo miješati- dok se krema ne zgusne (obično oko 10-15 minuta). Gustoću kreme provjerite tako, da kapnete malo na tanjurić, te ako se ne prelijeva kad ga nagnete – gotovo je .
Zatim, istucite bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg, dodajte drugu polovicu šećera i još malo miješajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Tada ga lagano ručno umiješajte u vruću smjesu žumanjaka.
Kremi sada dodajte naribanu koricu limuna – za nezaboravnu aromu- ovo svakako probajte !
3.
Slaganje kremšnite:
List tijesta stavite u tepsiju, na njega izlijte kremu, poravnajte špatulom. Kad se krema po vrhu malo stisne izbrazdajte je lagano viljuškom , da površina bude hrapava , da sloj šlaga ne klizi po kremi kasnije.
4.
Znači, tek kad se krema dobro ohladi(nakon nekoliko sati), istucite slatko vrhnje u šlag, premažite po vrhu i preklopite drugim listom lisnatog tijesta, kojeg ste prethodno izrezali u kvadrate . Tako složite sve kvadrate po vrhu.
5.
Prije posluživanja izrežite kremšnitu po rezovima gornjeg tijesta , obilno pošećerite i poslužite….i uživajte u pjenastoj i aromatičnoj kremi!
Meni je olakšano vađenje kremšnite iz kalupa(pogotovo one prve ) ,jer imam odvojivi četvrtasti kalup (kao za tortu) navedenih dimenzija.
Posluživanje
Napominjem da je ova slatkoća optimalna nama – no po originalnom receptu treba dodati 22 dkg šećera u žumanjke i 22 dkg u bjelanjke , na ovu količinu mlijeka i jaja.
izvor:mala khinja velki uzitak

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...