četvrtak, 28. srpnja 2016.

NAMIRNICE KOJE MRŠAVE UMESTO VAS A KOJE SU VAM LAKO DOSTUPNE



Izaberete li dijetu, odnosno način ishrane u kojoj će prednost imati hrana bogata vlaknima napravićete najbolji izbor. Naime, hranljiva vlakna pospešuju mršavljenje, a namirnice koje ih sadrže bogate su i vitaminima.


Konzumirate li dve hiljade kalorija dnevno najbolje rezultate u mršavljenju postići ćete ako u to dodate i šesnaest grama vlakana. Evo i popisa sedam namirnica u kojima ćete ih naći u izobilju.

Jabuke
Jabuka srednje veličine sadrži četiri grama vlakana, a velika jabuka pet grama. Jabuke takođe sadrže malo vitamina C i kalijuma.
Maune
Jedna merica mauna sadrži četiri grama vlakana i trideset posto preporučene dnevne količine vitamina C koji, između ostalog, pomaže zdravlju kože.
Slatki krompir
Jedan skuvani slatki krompir sadrži oko pet grama vlakana i samo 103 kalorije. Ova skromna namirnica ujedno je i prava hranjiva bomba: pršti vitaminima A i C, a opskrbljen je i kalijumom, vitaminom E, gvožđem, magnezijumom i beta-karotenom.
Maline
Odličan su izvor vlakana od kojih deo dolazi u obliku polisaharida pektina koji pomaže u snižavanju holesterola. Bogate su i vitaminom C.
Jagode

Osam jagoda sadrži oko tri grama vlakana i čak više od preporučene dnevne doze vrednog antioksidansa, vitamina C.
Slanutak
Šaka slanutka broji vrtoglavih osam grama vlakana. Uz to dobijete i popriličnu dozu vitamina B6 te folne kiseline, hranjivih sastojaka bitnih za stvaranje novih zdravih ćelija.
Bundeva
S porcijom kuvane bundeve pojest ćete i tri grama vlakana, a organizam ćete opskrbiti i vitaminima A, C i E te kalijumom.
kucnilekar

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...