četvrtak, 28. srpnja 2016.

ZDRAVA PREHRANA POPRAVLJA RASPOLOŽENJE



Novo istraživanje novozelandskih znanstvenika otkriva da postoji povezanost između konzumacije voća i povrća i cjelokupnog zadovoljstva životom.


Voće i povrće nas čini sretnima!

U istraživanju je sudjelovalo 405 osoba koje su svakodnevno vodile dnevnik prehrane i bilježile svoje raspoloženje. Također, sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o cjelokupnim životnim navikama.

Nakon 13 dana, znanstvenici su otkrili da sudionici, koji su svakodnevno unosili voće i povrće, imaju veću razinu znatiželje, kreativnosti i pozitivnih emocija. Također, bili su više zainteresirani za različite aktivnosti, a svojem životu su mogli bez problema pronaći svrhu i značenje.
“Rezultati ovog istraživanja upućuju da prehrana može značajno utjecati na zadovoljstvo i sreću pojedinca”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Tamlin Conner.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Health Psychology, ističu da ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo da postoji uska povezanost između prehrane i raspoloženja.
Većina voća i povrća sadrži visoku razinu vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji dopamina. Dopamin je neurotransmiter koji može odrediti raspoloženje, motivaciju i fokus.

Zdrava prehrana popravlja raspoloženje

Osobe koje jedu puno voća i povrća pokazuju veću razinu optimizma, otkrivaju američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.
Znanstvenici su ustanovili da optimisti imaju veću razinu karotenoida u krvi. Karotenoidi su spojevi s antioksidativnim djelovanjem  koji se nalaze u narančastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.
Voditeljica istraživanja prof. Julia Boehm je izjavila kako “rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veću razinu karotenoida u krvi”, prenosi DailyMail.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena u dobi od 25 do 74 godine. Sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu i stavu.
Prema rezultatima istraživanja trebali bismo jesti najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno. Naime, sudionici, koji su jeli 2 ili manje porcija, su pokazali manju razinu optimizma, u odnosu na one koji su jeli 3 ili više porcija voća i povrća dnevno.
Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i razine optimizma, ističu da je moguće da optimisti općenito jedu više voća i povrća od pesimista, stoga je razina karotenoida u njihovoj krvi viša.
Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (tjelesna aktivnost, pušenje i slično) veza između razine karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...