nedjelja, 30. listopada 2016.

LIJEKOVI IZ PRIRODE: KAKO SPRIJECITI NEUGODAN ZADAH



Pravilnom i redovitom higijenom usne šupljine i promjenom određenih prehrambenih navika većina ljudi uspijeva sama riješiti problem zadaha iz usta. Međutim, ukoliko uz pomoć sljedećih savjeta ne uspijete riješiti problem neugodnog zadaha, trebali biste posjetiti stomatologa.
Dakle, ukoliko i sami imate problem neugodnog zadaha, sljedeća pravila biste trebali uključiti u svoju svakodnevnu rutinu:
1. Higijena

Četkajte zube kružnim pokretima nakon svakog jela (najkraće tri minute), a ukoliko niste u mogućnosti isperite usnu šupljinu sa što većom količinom vode. Pritom nemojte zaboraviti jezik – bakterije koje se na njemu nakupljaju najčešći su uzrok neugodnog zadaha. Također redovito mijenjajte četkicu za zube.
Najmanje jednom dnevno koristite zubni konac kako biste odstranili i najmanje ostatke hrane. Pristojna zamjena zubnom koncu mogu biti i čačkalice (preporučuju se plastične), no one vam ipak neće pomoći u čišćenju stražnjih zubi koji su opasniji po zdrav zadah od onih prednjih.
Osim toga, pripazite na proteze, zubne mostove i mobilne aparatiće. Njih je također potrebno redovito i temeljito čistiti.
Uz pravilnu higijenu spriječit ćete nakupljanje bakterija, a time i ukloniti najčešći uzrok neugodnog zadaha.
2. Prehrana i dovoljno tekućine
Već smo spomenuli kako je neadekvatna prehrana čest uzrok neugodnog zadaha, a osobito začinjena hrana i namirnice intenzivnog mirisa. Ovakvu prehranu pokušajte izbjegavati, a konzumirajte dovoljno vlakana, cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća.
Namirnice koje se preporučuju za svjež dah su lisnato povrće, jabuke, celer i naranče – one ne samo da osvježavaju dah već i čiste zube, a uz to potiču i protok sline. Također, hrana bogata antioksidantima i vitaminom C doprinosi zdravom zubnom mesu, a suplement koenzima Q10 može pomoći kod liječenja oštećenog zubnog mesa.
Osim toga preporučuje se i žvakanje svježeg peršina, listića mente ili žvakaćih guma bez šećera, koji potiču lučenje sline i osvježavaju dah. Osim toga, peršin je bogat zelenim pigmentom, klorofilom, koji je moćan osvježivač.
Možete koristiti i ulje metvice (mente) tako da nekoliko kapi nakapate na jezik. Osim što je ugodne arome, ulje metvice je vrlo učinkovito kod uništavanja bakterija.
Dehidracija često može prouzročiti neugodan zadah, stoga se preporučuje konzumacija velikih količina vode, namirnica koje potiču lučenje sline, a u osobito teškim slučajevima i nadomjesci u vidu umjetne sline.

Izbjegavajte kavu i alkohol s obzirom da oni uzrokuju neugodan zadah.
3. Redovite kontrole kod stomatologa
Najmanje jednom godišnje potrebno je posjetiti stomatologa i napraviti kompletan pregled i čišćenje usne šupljine i zubi.
Dubinsko čišćenje može ukloniti plak i bakterije koje svakodnevno četkanje i čišćenje zubnim koncem mogu propustiti. Također, redovitim kontrolama na vrijeme možete sanirati poteškoće koje mogu dovesti do dugotrajnog neugodnog zadaha.
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...