utorak, 20. rujna 2016.

BILJKE KOJE PODSTIČU PANKREAS





Pankreas igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja probavnog i endokrinog sistema.


Ima 2 osnovne funkcije: proizvodi enzime za razgradnju masti i proteina i proizvodi inzulina za regulaciju nivoa glukoze.
Ako pankreas svoju funkciju ne obavlja kako treba, nutritivni spojevi iz hrane se ne mogu adekvatno apsorbovati. Ishrana i životni stil su jako važni kod poboljšanja i održavanja zdravlja pankreasa.
Predstavljamo vam listu biljaka koje podstiču zdravlje pankreasa:
Origano

U tradicionalnoj medicini origano se koristi za lečenje poremećaja poput dijabetesa jer sadrži visok udio antioksidanata. Jedno istraživanje je pokazalo da origano može pomoći kod prevencije hiperglikemije, što je posebno važno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 i imaju problema s održavanjem stabilnog nivoa šećera u krvi.
Neven
Istraživanja su pokazala da ekstrakt nevena ima protivupalna i antivirusna svojstva. Naučnici iz Španije ustanovili su da ekstrakt nevena može podstaći oslobađanje limfocita. Isto tako, neven može pomoći pri obnavljanju tkiva pankreasa, a spoljašna primena melema od nevena može pomoći kod prevencije suve kože.
Maslačak
Maslačak pomaže u prevenciji širenja kancerogenih ćelija. Jedno istraživanje je pokazalo da koren maslačka može podstaći telo da se intenzivnije bori protiv ćelija raka, a da pri tome ne uništava zdrave telesne ćelije. Čaj od maslačka podstiče čišćenje probavnog sistema i podstiče oporavak i zaceljivanje oštećenog tkiva pankreasa.
Gorčica
Ova biljka je jedna od najboljih kada je u pitanju podsticanje zdravlja pankreasa. Koren gorčice stimuliše rad pankreasa i žuči. Takođe podstiče zdravlje sluznice želudca i oslobađanje enzima i probavnih sokova pankreasa.
Listovi masline
Listovi sadrže moćne spojeve koji podstiču cirkulaciju, detoksiciraju krv, smanjuju nivo slobodnih radikala i regulišu  krvni pritisak. Listovi masline podstiču rad jetre, štitne žlezde i pankreasa.
Listovi masline sadrže aktivne spojeve koji imaju protivupalno delovanje. Mogu pomoći pri ublažavanju oticanja i bolova povezanih s pankreatitisom. Oleinska kiselina, koja se pronalazi u listovima masline, je izuzetno korisna za smanjenje nivoa slobodnih radikala koji mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih ćelija.

Sladić
Sladić se smatra odličnim kod lečenje mnogih bolesti pankreasa. Vrlo često se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sladić sadrži protivupalne spojeve koji ublažavaju bolove i oticanje, najčešće simptome pankreatitisa.
Izvor: kucnilekar

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...