utorak, 20. rujna 2016.

KAKO DELUJE FLORITERAPIJA?



Lečenje cvetnim esencijama ima sve više poštovalaca u svetu, ali i u našoj zemlji. Od nedavno i u Srbiji postoji terapija sa posebno obrađenim balkanskim biljkama.


Imate bolove, muči vas apatija, strahovi ili imate neki drugi problem? Rešenje bi mogla da bude floriterapija, metoda koju je tridesetih godina prošlog veka osmislio britanski lekar dr Edvard Bah. Po njegovom mišljenju, u osnovi svih fizičkih i psihičkih poremećaja počiva nesklad između uma, duše i tela, kao nerazdvojne celine. "Ono što poznajemo kao bolest, samo je završni stadijum mnogo dubljeg poremećaja. Očigledno je da, ako hoćemo da postignemo potpuni uspeh u izlečenju, moramo da uklonimo uzrok", govorio je nakon mukotrpne borbe sa sopstvenom opakom bolešću. Posle operacije od karcinoma lekari su prognozirali da neće živeti duže od tri meseca, a on je umro u snu, posle 19 godina!
O tome, šta je floriterapija i šta je potonjim istraživačima u ovoj oblasti ostavio dr Bah, razgovarali smo s floriterapeutom Ružicom Bogićević iz udruženja zanimljivog imena - L.A.T.I.C.E. Naziv je izveden iz akronima L - lepota, A - autentičnost, T - tolerancija, I - inspiracija, C - celovitost, E - energija.

- Floriterapija je blaga prirodna procedura koja ima za cilj da uspostavi harmoniju između tela, emocija i psihe. Zapravo, to je holistički način lečenja u kome se čovek posmatra kao celina na sva tri nivoa - mentalnom, fizičkom i duhovnom. Terapija se sprovodi esencijama dobijenim od specijalno izabranog i obrađenog cveća. Osnova su cvetne esencije dr Baha kojih ima 38 i pokrivaju sve potrebe ljudskog bića. Međutim, sa promenama društva i nadolazećih problema, proistekla je potreba dopuna ovih esencija, pa je tako danas poznata i kalifornijska, koja sadrži čak 128 esencija, australijska, francuska... Odnedavno i u Srbiji postoji autentična linija cvetnih esencija sa Balkana, što je veoma važno.
Zbog čega?
- Brojni lekari i iscelitelji smatraju da je od presudnog značaja da se isključivo koriste autohtone biljke podneblja na kome određena osoba i živi. Znači, svima nama su po svojoj energetskoj vibraciji i lekovitom delovanju najkompatibilnije biljke sa Balkana. Balkanske cvetne esencije se najčešće prave od zdravca, kosovskog božura, zove, bagrema, čuvarkuće, koprive, duda, drena, lipe, bele rade i jasmina. U jednoj bočici cvetnog miksa uglavnom je šest vrsta latica, s tim što se u zavisnosti od vrste problema bira dominantna biljka. Cvetne esencije leče emocionalnu neravnotežu, a zna se da emocionalna neravnoteža stvara bolest.
Kako se određuje cvetni miks?
- Da bi se odredio pravi cvetni miks, floriterapeut sa pacijentom mora prvo da obavi detaljan razgovor. Cilj je otkrivanje i najskrivenijih uzroka koji su doveli do određenog zdravstvenog problema. U razgovoru je najvažnije da postoji otvorenost i saradnja, u smislu empatije i poverenja. Neophodno je da se detaljno pronikne u prošlost, sagleda sadašnjost i usmeri u budućnost. Ako se takav odnos uspostavi, korišćenje cvetnih esencija donosi izuzetne rezultate. Konkretno, pre određivanja cvetnog miksa primenjujem i reiki metodu, tako da to sve ukupno traje približno tri sata. Da li će se i koliko puta seanse ponavljati, zavisi od težine problema. Nekada može da se reši za mesec dana primenom jedne bočice cvetnog miksa, nekada treba tri meseca. Sve je individualno.
Na koji način se terapija primenjuje?
- Bočica cvetne esencije traje 28 dana. U toku dana se na jezik nakapaju četiri puta po četiri kapi, s tim što treba voditi računa da ako se koriste kapi za podizanje energije, da se ne stavljaju posle 18 časova. Ukoliko se ovo pravilo ne poštuje, može doći do nesanice, što bi iziskivalo kapi za spavanje. Cvetne esencije mogu da se koriste i kao obloge kod stomatoloških problema ili opekotina, kao kreme kod ekcema i psorijaze, ali i protiv stvaranja bora.
Gde su se još pokazale delotvorne?
- Cvetne esencije smanjuju stres i bol, poboljšavaju san, regulišu apetit, ubrzavaju proces zaceljivanja rana, smanjuju negativne efekte radijacije, lekova i anestezije. Deluju kod povećanog krvnog pritiska i obolenja štitne žlezde, hormonskog dizbalansa i steriliteta. Uklanjaju razne vrste strahova, fobija i anksioznosti, kao i poremećaje u ponašanju mladih. Deluju kod nedostatka samopouzdanja i koncentracije, osećaja usamljenosti i tuge, ali i problema u partnerskim odnosima, kod pojave seksualne disfunkcije... Zapravo, cvetne esencije pomažu da se osoba oslobodi svega lošeg na nivou nesvesnog i omogući pozitivnim kvalitetima da izbiju na površinu. Kada negativne misli i uverenja nestanu, u organizmu dolazi do ravnoteže i isceljenja. Zato se slobodno može reći da ove esencije pomažu svima.

POMAŽU KOD TRUDNOĆE, DAJU SNAGU I POPRAVLjAJU RASPOLOŽENjE

Čuvarkuća i sterilitet - Ova cvetna esencija namenjena je prvenstveno ženama, a odnosi se na plodnost, kreativnost, trudnoću i rađanje. Za sposobnost da začne ili nešto fizički, intelektualno, duhovno ili emocionalno konceptualizuje, mora da veruje u proces razmnožavanja. Problemi sa ženskim reproduktivnim sistemom često nastaju zbog blokirane energije koja ne teče, jer se desila trauma ili emocionalna uznemirenost u partnerskim odnosima. Zato treba da se prepusti prirodi koja poručuje - "Znamo kako se to radi, dozvoli nam da to uradimo na naš način!". Ova cvetna esencija koristi se pre i posle trudnoće.
- Međutim, ne treba zaboraviti da kod steriliteta muškarci imaju takođe probleme, možda i veće nego njihove partnerke. Oni o tome uglavnom ne govore, iako su stalno u strahu da će možda biti ostavljeni. Zato je vrlo važno, ukoliko ovakav problem postoji, da obavezno dođu zajedno - poručuje Ružica Bogićević.
Bela rada za šok i traumu - Štiti emocionalno i mentalno stanje osobe koje doživljavaju traumu zbog ružnih dešavanja bliskim ljudima. Na fizičkom nivou dobra je za modrice i varikozne vene, povrede glave i cirkulaciju.
Crveni božur protiv autizma - Floriterapeuti naglašavaju da je reč o moćnoj esenciji za decu sa autizmom, hiperaktivnošću i poremećajem pažnje. Preporučuje se i deci koja idu u školu a odbijaju da uče, jer im je "sve dosadno". Božur je cvetna esencija za lični rast i razvoj, pa na površinu iznosi sve skrivene potencijale u određenoj osobi.
Gorocvet i srčana čakra - Daje se iscrpljenim, malaksalim i umornim osobama, kojima je potrebna dodatna snaga za svakodnevno funkcionisanje. Deluje na srčanu čakru, vraća volju i energiju, uspostavlja ravnotežu na fizičkom i emocionalnom nivou. Posebno se preporučuje rekonvalescentima posle teških i iscrpljujućih bolesti, radi vraćanja vitalnosti i energije.
Izvor:novosti

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...