utorak, 20. rujna 2016.

DA LI JE PAMETNO I BEZBEDNO ODLAGANJE MENSTRUACIJE?





eliki broj žena koristi hormonalnu kontracepciju kako bi preskočile ili odložile menstrualni ciklus.


Razlozi za to su lakše kontrolisanje menstruacije, posebno u periodu kada se planira odmor na moru.

Mišljenja lekara su podeljenja. Ipak Mary Jane Minkin, profesor akušerstva i ginekologije na Jejl Medicinskom Univerzitetu uverava da različite metode kontrole rađanja drugačije deluju  na organizam, a pri pravilnoj upotrebi nemaju štetna dejstva. “Ako ste dobar kandidat za kontraceptivnu metodu, a na prvom mestu ste zdravi, nemate visok krvni pritisak, niste stariji od 35 godine ili pušač – onda ste zaista pravi kanidat za borenje sa svojim ciklusom”, kaže Mary.
Važno je da napomenemo: odlaganje menstruacije neće smanjti efikasnost vaše kontracepcije! Što govori, kada vremenom prestanete da uzimate neaktivne pilule ili uklonite prsten ili flaster, presudno je da nastavite sledećih sedam dana da ih pijete, radi zaštite od trudnoće. Ako ste zaboravili da započnete novi ciklus na vreme, koristite rezervnu kontracepciju naredne nedelje kako biste bili sigurni da ste zaštićeni.
Ako koristite pilule: Možete da prestanete s korišćenjem neaktivnih pilula u toku nedelje i da odmah započnete novi paket tableta. “Samo proverite da li imate dodatni paket ili dva u rezervi, u slučaju da ih ponestane pre nego što budete mogli da uzmete nove na recept”, kaže Mary. Najbolja je opcija da odjednom dobijete dovoljnan broj tableta za tri meseca.
Ako želite četiri ili manje perioda tokom godine da odlažete menstruaciju: Iako ne postoji tačan podatak za količinu vremena tokom kog možete odlagati menstrualni ciklus, novije kontraceptivne pilule su posebno dizajnirane da ih možete koristiti tri meseca. Dakle, ako želite da odložite ciklus na toliko dug period, opredelite se za novije pilule. Samo zapamtite, u slučaju da se opredelite za njih, imaćete obilnije krvarenje, kaže Minkin.
Savet:

Konsultujte se sa vašim ginekologom pre nego što počnete da koristite neki vid kontracepcije, za preskakanje ili odlaganje menstrualnog ciklusa. Ovi faktori mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara. U slučaju da spadate u jednu ili više ovih rizičnih kategorija, budite posebno oprezni pri korišćenju bilo koje kontraceptivne metode.
Izvor:kucnilekar

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...