subota, 17. rujna 2016.

BOLEST KOJA SE NAJČEŠĆE OTKRIJE KASNO





Bolovi u stomaku, dijareja i ostale probavne smetnje najočitiji su znakovi da gluten, belančevina iz pšenice, raži i ječma, uništava crevne resice.



Celijakija je bolest koja se skriva iza čak 300 različitih simptoma, od kojih neki na prvi pogled nemaju nikakve veze s probavom.
Oni koji su oboleli od celijakije imaju 30 posto veći rizik od preloma, a čak 69 posto veći rizik od lomova kuka, pokazalo je američko istraživanje. Najverovatniji uzrok je to što njihov organizam ne može toliko učinkovito iskoristiti kalcijum iz hrane. Posebno obratite pažnju na simptome preuranjene osteoporoze poput čestih lomova ili lošeg držanja.

Možda ste malo nestabilni kada ustanete ili se često spotaknete, a hodali ste spretno kao mačka. Problemi s ravnotežom, trnci u rukama u nogama, prsti koji trnu, sve su to neurološki simptomi povezani s celijakijom. Lekari ne razumeju tačno zašto, ali magnetne rezonance obolelih od celijakije pokazale su promene u mozgu te manju gustoću sive materije u područjima koja regulišuu motoričke i kognitivne sposobnosti.
Izvor: kucnilekar

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...