subota, 17. rujna 2016.

EVO KAKO DO PROTEINA AKO NE JEDETE MESO





Proteini su iznimno važni – naše tijelo ih koristi za popravak i rast stanica. Svi znaju da su meso, jaja i mliječni proizvodi izvori proteina, no nisu jedini koji pružaju tijelu ove važne makromolekule. Vegetarijanci i vegani mogu ih dobiti i iz graška i lisnatog povrća te niza drugih namirnica.


Grašak

Mahunarke su odličan izvor proteina, a šalica graška ima ih oko osam grama. Žene bi dnevno trebale unijeti oko 46 grama, a muškarci oko 56 grama proteina.

Kvinoja

Većina žitarica sadrži nešto proteina, no kvinoja je posebna jer ima oko osam grama proteina, ali i svih devet osnovnih aminokiselina koje trebamo, samo u jednoj šalici.

Orašasti plodovi i njihov maslac

Svi orašasti plodovi sadrže zdravu masnoću i proteine, što ih čini važnim dijelom prehrane koja se temelji samo na biljkama. Oko 30 grama badema, indijskih oraščića ili pistacije imaju oko 160 kalorija i oko pet do šest grama proteina. Najbolje je jesti sirove orašaste plodove ili one pečene na suhoj tavi.

Grah

Mnoštvo je vrsta graha i sve su pune proteina. Dvije šalice običnog graha imaju oko 26 grama proteina, a konzervirani grah je podjednako dobar kao i svježi.

Slanutak

Slanutak se može jesti pržen, na salatu ili u obliku pirea. Samo pola šalice slanutka ima oko sedam grama proteina, malo kalorija, a puno vlakana.

Tofu

Namirnice napravljene od soje su među najvećim izvorima proteina za vegetarijance. Pola šalice tofua ili tempeha ima oko 15 do 20 grama proteina. 

Mahune od soje

Nedozrela soja, koja je zatim kuhana ili parena te soljena, sadrži oko osam grama proteina na pola šalice. Mahune od soje možete jesti kao predjelo ili salatu.

Aura.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...