ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Kada pročitate koliko je zdrav ovaj mali plod, odmah ćete je zasaditi





Bamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja.

Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je ukusa, niti šta sve posjeduje. A okra, kako je još zovu, u ishrani je korištena već stoljećima…
Za njen izuzetan uticaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svjedoči čuvena Begova čorba i Bajramska bamija.
Ova trajna biljka iz porodice sljeza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatnog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuhanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih sjemenki, izuzetno bogatih bjelančevinama i mastima.
Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cijele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.
Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.
Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, spriječava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.
Vitamin C, kojeg također ima u zavidnim količinama prevenira dijabetes, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest ispoljila. Djelotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, također, pomlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.
Sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.
U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva disajne puteve, jer pomaže eliminaciji sluzi.

Zvanična istraživanja potvrdila su da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetetskim vlaknima, pospješuje zdravlje debelog crijeva, ali i čitavog probavnog trakta. A važan pratilac vitamin A doprinosi očuvanju zdravlja cjelokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcionisanje.
MASKA ZA LICE
Od bamije može da se napravi izvanredna maska za lice. Šaku povrća (količinu odredite sami) skuhati u vodi dok ne omekša u potpunosti, potom izgnječiti, sačekati da se ohladi i nanijeti na lice. Nakon pet minuta lice se ispere. Dobro upućeni tvrde da je efekat njenog djelovanja vidljiv odmah.
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...