
Jaja su dio gotovo svačije ishrane, ali još uvijek postoji nešto što većina ljudi još uvijek ne zna o njima.
Jedna stvar koju ljudi često nađu u jajeti je bijela, ljepljiva stvar u žumancu. Odgovor o tome šta je to je daleko zanimljiviji nego što ste ikad mislili!
To nije uvijek vidljivo na prvi pogled, pogotovo nakon što je jaje kuhano. Bijela supstanca, vezana za žumance u većini jaja se zove chalaza. I da li bi to trebalo da bude tamo?
Opustite se! To je zapravo znak da su jaja svježa i sigurna za jesti. Obično postoji jedan chalaza na svakoj strani žumanca. Oni se ponašaju kao sidra da zadrže žumance centrirano u sredini jajeta.
Kako jaje “stari” chalaza su sve manje i manje vidljive. Sada znate da treba uvijek tražiti ove bijele stvari kada se koriste jaja!
Izvor:http://www.pozivitno.info/
Nema komentara:
Objavi komentar