Sastojci Biskvit 8 belanaca 140 g šećera 6 kašika ulja 70 g brašna oštrog 35 g kokosovog brašna 1 puna kašičica praška za pecivo 150 g malina Krema 500 g grčkog jogurta* 250 g mlečne slatke pavlake** 70 g šećera u prahu 10 g (1 kesica) mlevenog želatina 3 – 4 kapi arome butter vanile*** Priprema Biskvit 1. Uključiti rernu na 180 stepeni. 2. Belancima dodati šećer i mutiti mikserom, prvo manjom, potom većom brzinom dok se šećr ne rastvori (ne mora biti čvrsta pena). Dodati ulje i kratko umutiti da se poveže. Dodati prosejano brašno i prosejan prašak za pecivo i umutiti kratko da se poveže. Dodati kokosovo brašno i umutiti kratko da se poveže. 3. Smesu izliti u kalup prečnika 25 cm (vidi “napomene”). Po površini smese rasporediti maline (sveže ili odmrznute) i peći 15-ak minuta na 180 stepeni (proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen, ako čačkalica izađe suva – pečen je, iako će površina biskvita delovati sjajno i vlažno). 4. Kada je biskvit pečen, izvaditi ga iz kalupa i ostaviti na tacni da se prohladi 15-ak minuta. Krema 1. Kremu pripremiti dok se peče biskvit. 2. Mleveni želatin sipati u metalni lončić i preliti sa 5 – 6 kašika hladne vode. Ostaviti da bubri par minuta. U dublju posudu staviti grčki jogurt, tečnu slatku pavlaku, šećer u prahu, aromu vanile i sve zajedno energično izmešati žicom ili mikserom na najmanjoj brzini. 3. Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri. Dodati mu 5 – 6 kašika smese od grčkog jogurta i slatke pavlake i zagrevati na tihoj vatri uz mešanje dok se želatin ne sjedini sa smesom tj. dok se ne dobije glatka smesa bez mrvica želatina. Ovu zagrejanu smesu sa želatinom uliti u ostatak smese od grčkog jogurta i slatke pavlake. Izmešati žicom ili mikserom da se poveže. Krema će biti tečna. 4. Ostaviti kremu na hladnom dok se biskvit ne ispeče i ne prohladi. Slaganje torte 1. Oko prohlađenog biskvita postaviti obruč za torte. Izliti kremu i ostaviti bar 4 sata u frižideru da se stegne. Ukloniti obruč, po želji ukrasiti i uživati u laganim zalogajima. 2. Ako ste koristili maline iz zamrzivača, možete iskoristiti sok koji preostane kada se maline odmrznu, dodati mu malo šećera u prahu i malo brendija, pa tim sokom premazati biskvit. Ja sam iscedila šaku malina, dodala malo šećera u prahu, malo brendija i premazala biskvit, radi arome. Mada nije neophodno, jer biskvit povuče dosta vlage iz kreme i samih malina tokom pečenja i bude izuzetno sočan. Napomene: 1. Pečenje biskvita: Ja sam biskvit pekla u silikonskom kalupu. Na dno kalupa sam stavila papir za pečenje i nisam podmazivala kalup. Silikonski kalup sam stavila u okruglu metalnu tepsiju, nešto većeg prečnika i tako pekla, pa strane biskvita nisu zagorele. Može se peći i u metalnom kalupu za torte sa pokretnim stranama. U tom slučaju treba na dno staviti papir za pečenje, a strane namazati uljem ili margarinom. Ceo kalup bi trebalo umotati u alu foliju, kako strane biskvita ne bi zagorele. 2. * Koristila sam čvrsti grčki jogurt sa 9,7% mlečne masti. 3. ** Umesto mlečne, može se koristiti i biljna slatka pavlaka. 4. *** Umesto arome butter vanile, može se koristiti 2 kašičice ekstrakta vanile ili 1 kesica burbon vanilin šećera. 5. Torta se može praviti i kao kolač/kocke u tepsiji dimenzija oko 25x20cm. Izvor: coolinarika.com
Sastojci
Biskvit
8 belanaca
140 g šećera
6 kašika ulja
70 g brašna oštrog
35 g kokosovog brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
150 g malina
Krema
500 g grčkog jogurta*
250 g mlečne slatke pavlake**
70 g šećera u prahu
10 g (1 kesica) mlevenog želatina
3 – 4 kapi arome butter vanile***
150 g malina
Krema
500 g grčkog jogurta*
250 g mlečne slatke pavlake**
70 g šećera u prahu
10 g (1 kesica) mlevenog želatina
3 – 4 kapi arome butter vanile***
Priprema
Biskvit
1.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
2.
Belancima dodati šećer i mutiti mikserom, prvo manjom, potom većom brzinom dok se šećr ne rastvori (ne mora biti čvrsta pena).
Dodati ulje i kratko umutiti da se poveže.
Dodati prosejano brašno i prosejan prašak za pecivo i umutiti kratko da se poveže.
Dodati kokosovo brašno i umutiti kratko da se poveže.
3.
Smesu izliti u kalup prečnika 25 cm (vidi “napomene”).
Po površini smese rasporediti maline (sveže ili odmrznute) i peći 15-ak minuta na 180 stepeni (proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen, ako čačkalica izađe suva – pečen je, iako će površina biskvita delovati sjajno i vlažno).
4.
Kada je biskvit pečen, izvaditi ga iz kalupa i ostaviti na tacni da se prohladi 15-ak minuta.
Krema
1.
Kremu pripremiti dok se peče biskvit.
2.
Mleveni želatin sipati u metalni lončić i preliti sa 5 – 6 kašika hladne vode. Ostaviti da bubri par minuta.
U dublju posudu staviti grčki jogurt, tečnu slatku pavlaku, šećer u prahu, aromu vanile i sve zajedno energično izmešati žicom ili mikserom na najmanjoj brzini.
3.
Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri. Dodati mu 5 – 6 kašika smese od grčkog jogurta i slatke pavlake i zagrevati na tihoj vatri uz mešanje dok se želatin ne sjedini sa smesom tj. dok se ne dobije glatka smesa bez mrvica želatina.
1.
Kremu pripremiti dok se peče biskvit.
2.
Mleveni želatin sipati u metalni lončić i preliti sa 5 – 6 kašika hladne vode. Ostaviti da bubri par minuta.
U dublju posudu staviti grčki jogurt, tečnu slatku pavlaku, šećer u prahu, aromu vanile i sve zajedno energično izmešati žicom ili mikserom na najmanjoj brzini.
3.
Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri. Dodati mu 5 – 6 kašika smese od grčkog jogurta i slatke pavlake i zagrevati na tihoj vatri uz mešanje dok se želatin ne sjedini sa smesom tj. dok se ne dobije glatka smesa bez mrvica želatina.
Ovu zagrejanu smesu sa želatinom uliti u ostatak smese od grčkog jogurta i slatke pavlake. Izmešati žicom ili mikserom da se poveže. Krema će biti tečna.
4.
Ostaviti kremu na hladnom dok se biskvit ne ispeče i ne prohladi.
Slaganje torte
1.
Oko prohlađenog biskvita postaviti obruč za torte.
Izliti kremu i ostaviti bar 4 sata u frižideru da se stegne.
Ukloniti obruč, po želji ukrasiti i uživati u laganim zalogajima.
2.
Ako ste koristili maline iz zamrzivača, možete iskoristiti sok koji preostane kada se maline odmrznu, dodati mu malo šećera u prahu i malo brendija, pa tim sokom premazati biskvit. Ja sam iscedila šaku malina, dodala malo šećera u prahu, malo brendija i premazala biskvit, radi arome. Mada nije neophodno, jer biskvit povuče dosta vlage iz kreme i samih malina tokom pečenja i bude izuzetno sočan.
Napomene:
1.
Pečenje biskvita:
Ja sam biskvit pekla u silikonskom kalupu. Na dno kalupa sam stavila papir za pečenje i nisam podmazivala kalup. Silikonski kalup sam stavila u okruglu metalnu tepsiju, nešto većeg prečnika i tako pekla, pa strane biskvita nisu zagorele.
Može se peći i u metalnom kalupu za torte sa pokretnim stranama. U tom slučaju treba na dno staviti papir za pečenje, a strane namazati uljem ili margarinom. Ceo kalup bi trebalo umotati u alu foliju, kako strane biskvita ne bi zagorele.
2.
* Koristila sam čvrsti grčki jogurt sa 9,7% mlečne masti.
3.
** Umesto mlečne, može se koristiti i biljna slatka pavlaka.
4.
Ostaviti kremu na hladnom dok se biskvit ne ispeče i ne prohladi.
Slaganje torte
1.
Oko prohlađenog biskvita postaviti obruč za torte.
Izliti kremu i ostaviti bar 4 sata u frižideru da se stegne.
Ukloniti obruč, po želji ukrasiti i uživati u laganim zalogajima.
2.
Ako ste koristili maline iz zamrzivača, možete iskoristiti sok koji preostane kada se maline odmrznu, dodati mu malo šećera u prahu i malo brendija, pa tim sokom premazati biskvit. Ja sam iscedila šaku malina, dodala malo šećera u prahu, malo brendija i premazala biskvit, radi arome. Mada nije neophodno, jer biskvit povuče dosta vlage iz kreme i samih malina tokom pečenja i bude izuzetno sočan.
Napomene:
1.
Pečenje biskvita:
Ja sam biskvit pekla u silikonskom kalupu. Na dno kalupa sam stavila papir za pečenje i nisam podmazivala kalup. Silikonski kalup sam stavila u okruglu metalnu tepsiju, nešto većeg prečnika i tako pekla, pa strane biskvita nisu zagorele.
Može se peći i u metalnom kalupu za torte sa pokretnim stranama. U tom slučaju treba na dno staviti papir za pečenje, a strane namazati uljem ili margarinom. Ceo kalup bi trebalo umotati u alu foliju, kako strane biskvita ne bi zagorele.
2.
* Koristila sam čvrsti grčki jogurt sa 9,7% mlečne masti.
3.
** Umesto mlečne, može se koristiti i biljna slatka pavlaka.
Izvor:http://24satazanimljivosti.com
Nema komentara:
Objavi komentar