Kolač koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obje čuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju prženog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.
Sastojci
Za tijesto vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
Sastojci
Za tijesto vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
A za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 to 2 kašike mlijeka, pavlake ili vode.
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodavajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmiješajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodavajte i nešto više od 2 šolje brašna miješajući i miješući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodavajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmiješajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodavajte i nešto više od 2 šolje brašna miješajući i miješući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.
Kada se tijesto rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite tijesto puterom i presavijte na 3 dijela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krofne.
U dubokoj šerpi dobro zagrijte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomiješajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krofne.
U dubokoj šerpi dobro zagrijte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomiješajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.
Nema komentara:
Objavi komentar