Sastojci 6 osoba
1,5 kg mljevenog mesa (miješanog, po želji, jedan dio neka bude govedina)
2 srednje velike kapule
5 režnjeva češnjaka
2 jušne žlice sjeckanog peršina
sol, papar
malo origana
1 jušna žlica pržene kapule, sitno sjeckane
2 jaja
100 g krušnih mrvica (može i fant za polpete)
mljevena crvena paprika (dimljena, ali može i obična), kumin, po želji neka mješavina začina za meso
za umak
7 dl kiselog vrhnja (pavlake)
2 dl tekućeg vrhnja (za šlag, ili za kuhanje)
sol, papar
sjeckani peršin
1 do 1,5 kg krumpira
1,5 kg mljevenog mesa (miješanog, po želji, jedan dio neka bude govedina)
2 srednje velike kapule
5 režnjeva češnjaka
2 jušne žlice sjeckanog peršina
sol, papar
malo origana
1 jušna žlica pržene kapule, sitno sjeckane
2 jaja
100 g krušnih mrvica (može i fant za polpete)
mljevena crvena paprika (dimljena, ali može i obična), kumin, po želji neka mješavina začina za meso
za umak
7 dl kiselog vrhnja (pavlake)
2 dl tekućeg vrhnja (za šlag, ili za kuhanje)
sol, papar
sjeckani peršin
1 do 1,5 kg krumpira
Priprema
1.
Neoguljeni krompir skuhamo do 3/4.
1.
Neoguljeni krompir skuhamo do 3/4.
Mrvice namočimo u mješavini mlijeka i vode, dodamo malo soli i papra te mljevene paprike. Umjesto mrvica možemo upotrebiti stari kruh, kojeg prije dodavanja mesu dobro ocijedimo. Ako upotrebimo fant, ravnamo se po uputama na pakovanju.
2.
Kapulu i češnjak te polovicu sjeckanog peršina sitno nasjeckamo, najbolje električnom sjeckalicom, i dodamo mesu. Potom dodamo jaja, sve začine i mrvice te vlažnim rukama (tako ćemo lakše mijesiti) dobro obradimo smjesu. Po želji dodamo još koji od začina, prema okusu.
Neka smjesa odmara pola sata, a može i malo više.
3.
Krompir ogulimo.
Iz mesa napravimo kuglice veličine marelice, može i manje ili veće, kako vam drago.
Pleh nauljimo. Slažemo kuglice, između kuglica stavimo krompir narezan na veće komade.
2.
Kapulu i češnjak te polovicu sjeckanog peršina sitno nasjeckamo, najbolje električnom sjeckalicom, i dodamo mesu. Potom dodamo jaja, sve začine i mrvice te vlažnim rukama (tako ćemo lakše mijesiti) dobro obradimo smjesu. Po želji dodamo još koji od začina, prema okusu.
Neka smjesa odmara pola sata, a može i malo više.
3.
Krompir ogulimo.
Iz mesa napravimo kuglice veličine marelice, može i manje ili veće, kako vam drago.
Pleh nauljimo. Slažemo kuglice, između kuglica stavimo krompir narezan na veće komade.
4.
Stavimo u pećnicu, na 220 stupnjeva, i pečemo 10 do 15 minuta, dok kuglice dobiju malo smećkaste boje.
Pripremimo umak: kiselo i tekuće vrhnje promiješamo pjenačom, dodamo sjeckani peršin i prelijemo kuglice i krompir.
Pečemo još 15 do 20 minuta, dok meso i krumpir nisu posve pečeni.
Stavimo u pećnicu, na 220 stupnjeva, i pečemo 10 do 15 minuta, dok kuglice dobiju malo smećkaste boje.
Pripremimo umak: kiselo i tekuće vrhnje promiješamo pjenačom, dodamo sjeckani peršin i prelijemo kuglice i krompir.
Pečemo još 15 do 20 minuta, dok meso i krumpir nisu posve pečeni.
5.
Na kraju jelo potresemo sjeckanim peršinom i – dobar tek/prijatno.
Posluživanje
O kiselom vrhnju (pavlaci) i tekućem slatkom vrhnju za šlag – mi u Sloveniji tekuće slatko vrhnje upotrebljavamo i za kuhanje. Iako se naziva slatko, nije slatko, ali se tako zove valjda radi toga što se upotrebljava za šlag za slatka jela. Toliko samo ako bi bilo pitanja o kakvom je slatkom vrhnju riječ.
Umjesto toga može se upotrebiti i vrhnje za kuhanje, možda čak i ono sa dodatkom parmezana.
Izvor:coolinarka.com
Na kraju jelo potresemo sjeckanim peršinom i – dobar tek/prijatno.
Posluživanje
O kiselom vrhnju (pavlaci) i tekućem slatkom vrhnju za šlag – mi u Sloveniji tekuće slatko vrhnje upotrebljavamo i za kuhanje. Iako se naziva slatko, nije slatko, ali se tako zove valjda radi toga što se upotrebljava za šlag za slatka jela. Toliko samo ako bi bilo pitanja o kakvom je slatkom vrhnju riječ.
Umjesto toga može se upotrebiti i vrhnje za kuhanje, možda čak i ono sa dodatkom parmezana.
Izvor:coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar