Sastojci:
1 kg očišćenih višanja
(bez koštica)
1 kg šećera
200 ml vode
(bez koštica)
1 kg šećera
200 ml vode
Priprema:
1. Očišćeno voće staviti u veću šerpu i svaki sloj voća posuti šećerom (najbolje je da voće bude posloženo u jednom sloju ali nije neophodno). Prekriti i ostaviti preko noći, da višnje otpuste sok.
2. Sutradan, dodati vodu (naročito ako je voće slabo pustilo tečnost), pa voće prokuvati na jakoj temperaturi. Kada provri nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi, povremeno protresti šerpu i redovno skidati penu s vrha. Kuvati dok se ne dobije malo ređa gustina meda (oko sat vremena).
3. Skloniti sa vatre, prekriti mokrom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Čiste tegle puniti slatkim od višanja, zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.
2. Sutradan, dodati vodu (naročito ako je voće slabo pustilo tečnost), pa voće prokuvati na jakoj temperaturi. Kada provri nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi, povremeno protresti šerpu i redovno skidati penu s vrha. Kuvati dok se ne dobije malo ređa gustina meda (oko sat vremena).
3. Skloniti sa vatre, prekriti mokrom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Čiste tegle puniti slatkim od višanja, zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.
izvor:mala kuhinja veliki uzitak
Nema komentara:
Objavi komentar