srijeda, 30. studenoga 2016.

NE JEDETE MNOGO, A NENORMALNO SE GOJITE? Bolujete od ove bolesti!



87538_koac_iff

Debljate se, a ne jedete mnogo i ne znate odakle vam ti suvišni kilogrami. A pored svega toga, stalno ste umorni, energija vam pada i kada ustanete spava vam se. Možda bi trebalo da proverite štitnu žlezdu

Postoje dva načina funkcionisanja štitnjače – ubrzan rad (hipertireoza) i uspored rad štitne žlezde (hipotireoza). Ako se gojite, znači da patite od hipotireoze.
Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata ugljenim hidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije, te nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno promeniti ishranu, što znači da je treba jesti namirnice sa niskim/srednjim glikemijskim indeksom. Polako bi trebalo da smanjite hleb, testeninu, keks, zaslađene sokove, jer preveliki unos ugljenih hidrata može opteretiti lučenje insulina, koji je u hipotireozi inače smanjeno.

Dok s druge strane, dozvoljeni su ugljeni hidrati iz zelenog povrća, voća, žitarica poput zoba, heljde, ječma i raža. Važno je da smanjite unos suncokretovog i sojinog ulja, a povećate maslinovog ulja i ribe.
Čim ustanete, doručujte u (uvek) određeno vreme, a ukupno tokom dana treba da imate pet do šest manje oblinih obroka. Između glavnih obroka, dopuštena je užina od tri kockice tamne čokolade pre podne i pola šake badema posle podne.
Pored ovakvog redukovanja ishrane, preporučuje se i fizička aktivnost, kako biste povećali nivo serotonina i endorfina, ali ujedno i ubrzali metabolizam.
Ako se problemi nastave, javite se endokrinologu. (Informer)

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...