utorak, 1. studenoga 2016.

TIJELO MOŽE DOŽIVJETI KATASTROFU: Ako vam fali OVO skloniji ste malignim bolestima!

658658-768x350

Obratite pažnju na to da unosite dovoljno namirnica bogatih ovim mineralom jer je njegov deficit izrazito nepovoljan za cjelokupno zdravlje.

Cink je mineral, koji je neophodan za rad našeg organizma. On je metal i nalazi se u zemlji odakle ga uzimaju biljke, koje neorganske materije pretvaraju u organske. Iako ga u tijelu sveukupno treba biti vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan.
Cink u organizmu potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrijevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica. Također, cink sprječava upale i suzbija viruse. Ljudi kojima kronično nedostaje cinka skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno djeluje na pojavu raka. Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe oboljele od karcinoma. Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, crijeva, kože i leukemijom.
Nedostatak cinka uzrokuje pojavu bijelih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suhu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u tijelu može uzrokovati i slabljenje okusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne. Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba spola također su znakovi nedostatka cinka u organizmu.

Obogatit tijelo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tuna), orašasti plodovi (bademi), grah, pšenične klice, integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, grašak.
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...