srijeda, 30. studenoga 2016.

Pretjerano znojenje – kako ga spriječiti?

21

Pretjerano znojenje je izlučivanje znoja u količinama većim od potrebne da se tijelo ohladi. Pretjerano znojenje obično najviše zahvaća dlanove, stopala i područja ispod pazuha. Osim otežavanja normalnih aktivnosti, prekomjerno znojenje može izazvati socijalne anksioznosti ili sram.
Uzroci pretjeranog znojenja
Pretjerano znojenje koje se po danu javlja na dlanovima i tabanima te ispod pazuha naziva se žarišna hiperhidroza. Ova vrsta pretjeranog znojenje obično prestaje po noći i nije povezana s nekom bolesti.
Pretjerano znojenje koje se javlja po cijelom tijelu, a javlja se i po danu i po noći (dok spavate) je vjerojatno nuspojava lijeka koji koristite ili stanja poput klimakterija, anksioznosti ili hiperaktivnosti štitnjače.
Naporne fizičke aktivnosti i tople temperature obično su uzrok prekomjernog znojenja.

Medicinski uzroci pretjeranog znojenja:
endokarditis
groznica
anksiozni poremećaj
srčani napad
hipertireoza (preaktivan štitnjače)
leukemija
lijekovi, kao što su beta blokatori i neki triciklički antidepresivi
menopauza
stres
tuberkuloza
Potražite liječničku pomoć ako:
se pretjerano znojenje pojavi naglo
vam znojenje otežava dnevne aktivnosti
imate noćna znojenja bez poznatog uzroka
Prirodni lijekovi za pretjerano jako znojenje
Prirodni ocat
Mješavina prirodnog i jabučnog octa može uvelike smanjiti pretjerano znojenje. Pomiješajte dvije žličice prirodnog octa i jednu žličicu jabučnog te konzumirajte tri puta dnevno, pola sata prije ili poslije obroka.
Sok od rajčice
Svaki dan popijte čašu svježeg, prirodnog soka od rajčice kako biste smanjili prekomjerno znojenje.
Čaj od kadulje
Čaj od kadulje se pokazao kao izuzetno pogodan lijek za sprječavanje prekomjernog znojenja. Kadulja je bogata magnezijem i vitaminom B, koji smanjuje aktivnost žlijezda znojnica te tako sprječava prekomjerno znojenje. Jednostavno kadulju skuhajte u toploj vodi, pustite da se ohladi, a zatim popijte.
Zeleni čaj može biti jednako učinkovit.
Krumpir
Krumpir je prirodni lijek za prekomjerno znojenje koji možete nanijeti na kožu. Jednostavno izrežite kriške krumpira, malo protrljajte s rukama kako bi krumpir oslobodio svoj sok te nanesite na područja gdje osjetite prekomjerno znojenje.
Kukuruzni škrob i soda bikarbona
Mješavinu kukuruznog škroba i sode bikarbone nanesite na područja gdje osjetite prekomjerno znojenje, ostavite da djeluje pola sata, a zatim isperite. U mješavinu možete dodati i eterično ulje kako biste dobili prirodnu dezodorans smjesu.
Pšenični sok
Samo jedna čaša pšeničnog soka dnevno može uvelike smanjiti prekomjerno znojenje. Pšenični sok neutralizira kiseline u tijelu te je bogat izvor vitamina B6, vitamina C, vitamina B12, bjelančevina i folne kiseline.
Tanin
Čajevi koji sadrže tanin su odlična alternativa za znojne ruke. Jednostavno skuhajte čaj, a kada se voda ohladi uronite dlanove u njega.
Kokosovo ulje
U zdjelu kokosovog ulja dodajte 10 grama kamfora i nanesite na područja sklona prekomjernom znojenju.
Ulje čajevca
Čajevac sadrži prirodne adstringense koji će pomoći kod prekomjerno znojenja. Jednostavno primijenite ulje čajevca na mjesta sklona prekomjernom znojenju, a rezultate ćete osjetiti već nakon nekoliko dana korištenja.

Grožđe
Grožđe sadrži prirodne antioksidanse i uravnotežuje temperaturu tijela te može uvelike smanjiti prekomjerno znojenje.
Sol
Pomiješajte žlicu soli sa sokom od limete te primijenite na mjesta sklona prekomjernom znojenju. Ova mješavina će usporiti aktivnost žlijezda znojenja te tako spriječiti prekomjerno znojenje.
Kako maksimalno spriječiti znojenje?
Kako biste maksimalno spriječili prekomjerno znojenje pripazite da:
unosite dovoljno tekućine u organizam
niste pod stresom
ne koristite jake dezodoranse i gelove za tuširanje
ne konzumirate alkohol, drogu i cigarete
ne jedete previše slatke i kemijski obrađene hrane
nosite odjeću od prirodnih vlakana kao što je pamuk, a izbjegavajte sintetičke tkanine kao što je poliester
Izvor:http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...