ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

OVI DELOVI TELA BLISTAJU KAD JEDETE LUK



Luk je bogat kalcijumom, fosforom i askorbinskom kiselinom, odnosno vitaminom C, ali i sumporom i njegovim spojevima, koji su odgovorni za neprijatan miris. Ipak, to mu nije mana jer sumpor ima pozitivan uticaj na zdravlje.



Jedete li ili  ako samo udišete luk, ublažićete prehladu i upalu grla. Ovo povrće je dobro i u prevenciji ateroskleroze, koronarne bolesti srca, dijabetesa i astme. Crveni luk ima antiseptičko i protivupalno delovanje, smanjuje holesterol i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Smatra se da čak smanjuje i mogućnost obolevanja od raka.
Koristi i za kardiovaskularni sistem
Postoje dokazi da sumporni spojevi, kojima luk obiluje, deluju protiv zgrušavanja i sprečavaju neželjene nakupine na yidovima krvnih sudova. Ovi sumporni spojevi mogu sniziti i nivo holesterola i triglicerida u krvi, te poboljšati funkciju ‘elijske membrane u crvenim krvnim ćelijama. Koristite li ga često, pomoće i u prevenciji srčanog udara. Flavonoidi u luku dodatno pospešuju ovo delovanje, ali važno je da ga jedete sirovog.

Jača kosti i vezivno tkivo
Istraživanja na ljudima su pokazala da luk može povećati gustinu kostiju, što posebno koristi ženama u menopauzi, kad se pojavljuje smanjenje gustinu kostiju. Osim toga, postoje dokazi da žene koje nakon menopauze svakodnevno jedu luk imaju manji rizik od preloma kuka. One koje su ga jele vrlo retko – jednom mesečno ili ređe – nisu imale previše koristi. Dnevna potrošnja luka popravlja mineralnu gustinu kostiju. Dakle, pokušajte ga što češće uključiti u ishranu. Visok sadržaj sumpora direktno utiče na vezivno tkivo jer je sumpor bitan za njegovo formiranje.
(kucnilekar)

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...