ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

RAZBIJENA ŠTEDNA SIJALICA – ŠTA UČINITI?



Propust proizvođača štednih žarulja jest taj što na ambalaži proizvoda nisu jasno istaknuli upute što treba poduzeti ako se štedna žarulja razbije. 


U svom sastavu sadrži opasne kemikalije s kojima treba baratati s velikim oprezom. Donosimo uputstvo američke Agencije za zaštitu životne sredine (U.S. Environmental Protection Agency) za pravilno odlaganje slomljenih ili razbijenih štednih žarulja.

Živa, fenol, naftalen i stiren

Prema izvještaju Berlin’s Alab Laboratory koji je provodio istraživanje o štetnosti štednih žarulja, savjetuje se štedna žarulja nikada ne bude ostavljena gorjeti kroz dulji period zbog emisije štetnih spojeva. Naime, stručnjaci su otkrili da “zelene” žarulje nisu opasne samo zbog prisustva žive koja može iscuriti iz nih kada se razbiju, već i zbog drugih štetnih i potencijalno kancerogenih spojeva – fenola, naftalena i stirena.

Uz to savjetuju da se štedne žarulje koriste isključivo u ventiliranim prostorijama, da ih nikada ne ostavljate gorjeti iznad glave te da se po mogućnosti udaljite od njih što više kada su upaljene. Ovo je istraživanje doista bacilo novo svjetlo na pozive o uštedi energije.
Britanski eksperti pak pozivaju na smirivanje panike i savjetuju da se pričekaju daljnje neovisne studije koje bi potvrdile ili opovrgnule njemačko istraživanje. Tako The Department for the Environment inzistira na tome da su štedne žarulje ipak sigurne, bez obzira na male količine žive koje mogu iscuriti iz njih kada se staklo žarulje razbije. Na svojoj su web stranici ostavili izjavu kako „ Štedne žarulje nisu opasne po zdravlje pa iako sadrže živu u maksimalnoj koncentraciji od 5 mg po žarulji, živa ne može „pobjeći“ iz nje ako žarulja nije oštećena.“ „Čak i u slučaju oštećenja žarulje tvrdimo da se radi o maloj količini koja ne bi trebala biti štetna po zdravlje.“ – tvrdi dalje The Department for the Environment.
S druge strane, posljednji izvještaji s Haifa University u Izraelu tvrde da bi štedne žarulje mogle biti opasne po zdravlje žena i uzrokovati karcinom dojke, ne samo zbog emisije štetnih spojeva. Naime, Abraham Haim, profesor biologije na Haifa University smatra da svjetlost koju te žarulje emitiraju previše oponaša dnevno svjetlo te da se zbog toga organizam ne stvara melatonin u dovoljnoj količini. Upozorenje šalje i The Migraine Action Association koja upozorava da štedne žarulje mogu uzrokovati jake migrene, a dermatološka udruženja tvrde da intenzivna svjetlost koju emitiraju može pogoršati već postojeće dermatološke probleme.

Radi li se u ovim upozorenjima o realnoj prijetnji ili o pokušajima diverzije brojnih interesnih skupina koje zamjenom klasičnih žarulja štednima gube svoj novac, pokazat će vrijeme, ali je činjenica da njihova upotreba izaziva sve više kontroverznih rasprava u stručnim krugovima te savjetujemo da se ipak, prije no što uložite novac u njihovu zamjenu, dobro raspitate i odlučite što je najbolje – ne samo po zdravlje vašeg novčanika, već i po vaše vlastito zdravlje.

Što učiniti kada se štedna sijalica razbije?

  • Otvorite prozor i napustite prostoriju. Provjetrite prostoriju u kojoj je razbijena štedna žarulja najmanje 15 minuta
  • Sakupite sve staklene ostatke žarulje pomoću kartona ili nekog drugog tvrdog materijala (nikako nemojte skupljati ostatke golim rukama obzirom da živa prodire kroz kožu)
  • Ljepljivom trakom sakupite preostale male fragmente stakla
  • Pod dobro obrišite vlažnim papirom ili krpom
  • Ukoliko se ste za skupljanje krhotina stakla koristili usisavač, svakako iz njega izvadite vrećicu nakon usisavanja
  • Sve predmete upotrebljene za čišćenje, uključujući i vrećicu iz usisavača, treba odložiti u plastičnu vreću za smeće i dobro je zatvoriti
  • Ukoliko su dijelovi sijalice pali na odjevne predmete ili druge stvari s kojima dolazite u bliski kontakt potrebno ih je dobro očistiti ili baciti
Izvor: naturala

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...