SASTOJCI
Podloga
• 3 bjelanjka
• 4 zlice secera
• 100 grama oguljenih, mljevenih badema
• 1 zlicu brasna
• 1/2 zlicice praska za pecivo
Podloga
• 3 bjelanjka
• 4 zlice secera
• 100 grama oguljenih, mljevenih badema
• 1 zlicu brasna
• 1/2 zlicice praska za pecivo
Krema od crnog ribizla
• 400 grama drhtalice od crnog ribizla *
• 300 ml tucenog slatkog vrhnja
• 2-3 zlice likera od crnog ribizla ( cassis ) ( po zelji )
• 3 listica zelatine
Krema od pjenusca
• 400 ml bijelog pjenusca
• 300 ml tucenog slatkog vrhnja
• 4 zlice secera (ili po zelji)
• 7 listica zelatine
• 400 ml bijelog pjenusca
• 300 ml tucenog slatkog vrhnja
• 4 zlice secera (ili po zelji)
• 7 listica zelatine
Preljev
• 200 ml soka od crnog ribizla
• 3 listica zelatine
• 2-3 zlice secera (ili po zelji)
• 200 ml soka od crnog ribizla
• 3 listica zelatine
• 2-3 zlice secera (ili po zelji)
PRIPREMA
Podloga
Izlupati bjelanjke u cvrsti snijeg , dodati secer i miksati da se secer vise ne osjeti. Dodati suhe sastojke, promijesati. Dno kalupa za tortu promjera 26 cm obloziti papirom za pecenje i smjesu od bjelanjaka ravnomjerno rasiriti po kalupu. Peci na 170 stupnjeva 10-15 minuta, ne presusiti.
Podloga
Izlupati bjelanjke u cvrsti snijeg , dodati secer i miksati da se secer vise ne osjeti. Dodati suhe sastojke, promijesati. Dno kalupa za tortu promjera 26 cm obloziti papirom za pecenje i smjesu od bjelanjaka ravnomjerno rasiriti po kalupu. Peci na 170 stupnjeva 10-15 minuta, ne presusiti.
Krema od crnog ribizla
Listice zelatine namociti u hladnoj vodi. kad omekane, dobro istisnuti vodu iz njih. Ugrijte 3 -4 zlice drhtalice i u njoj rastopite zelatinu. Jos vrucu pomijesajte sa ostatkom drhtalice ( dobro ju promijesajte sa pjenacom ), kojoj ste po zelji dodali liker od crnog ribizla ( cassis ). Mijesajte u hladnoj vodi dok ne postane kremasta ( toplina ce malo rastopiti drhtalicu ). Dodajte tuceno slatko vrhnje i njezno sjedinite.
Listice zelatine namociti u hladnoj vodi. kad omekane, dobro istisnuti vodu iz njih. Ugrijte 3 -4 zlice drhtalice i u njoj rastopite zelatinu. Jos vrucu pomijesajte sa ostatkom drhtalice ( dobro ju promijesajte sa pjenacom ), kojoj ste po zelji dodali liker od crnog ribizla ( cassis ). Mijesajte u hladnoj vodi dok ne postane kremasta ( toplina ce malo rastopiti drhtalicu ). Dodajte tuceno slatko vrhnje i njezno sjedinite.
*Ukoliko nemate drhtalice od crnog ribizla mozete sami zelirati sok od crnog ribizla. Tada 400 ml soka zelirajte sa 7 listica zelatine i dalje nastavite po opisanom postupku. U tom slucaju jos zasecerite sok do zeljene slatkoce.
Krema od pjenusca
Listice zelatine namocite u hladnoj vodi. Stavite kuhati 50 ml pjenusca sa 4 zlice secera ( ili po zelji ), u vruce dodati istisnutu zelatinu i rastopiti ju. Pomijesajte sa ostalim pjenuscem. Mijesajte u hladnoj vodi dok masa ne postane kremasta.
Listice zelatine namocite u hladnoj vodi. Stavite kuhati 50 ml pjenusca sa 4 zlice secera ( ili po zelji ), u vruce dodati istisnutu zelatinu i rastopiti ju. Pomijesajte sa ostalim pjenuscem. Mijesajte u hladnoj vodi dok masa ne postane kremasta.
Ako zelite da alkohol ishlapi, zakuhajte cijelu kolicinu pjenusca i pustite da alkohol malo ishlapi. ja sam u tu svrhu jos i ” zapalila ” pjenusac ( poput flambiranja ). Kad prestane goriti alkoholna para, skinuti pjenusac sa sporeta, 1 minutu ostaviti da odstoji i teko onda rastpiti zelatinu.
Preljev
Namociti zelatinu u hladnoj vodi. Ugrijati sok od crnog ribizlai u njemu rastopiti istisnutu zelatinu. Kad se ohladi preliti preko nadjeva od pjenusca.
Namociti zelatinu u hladnoj vodi. Ugrijati sok od crnog ribizlai u njemu rastopiti istisnutu zelatinu. Kad se ohladi preliti preko nadjeva od pjenusca.
Na tacnu na kojoj cete servirati tortu stavite biskvitnu podlogu. Stavite okobiskvita obruc od kalupa za torte i oblozite ga sa papirom za pecenje.
Na biskvit stavite kremu od crnog ribizla, ali ne skroz do obruca. Ostavite malo mjesta da vam krema od pjenusca moze pasti do biskvita ( vidi se na slikama presjeka dokle je isla koja krema ) ili ako zelite skroz do dna. Ohladiti prvu kremu da se stisne i na nju staviti kremu od pjenusca. Pomoci kremi sa zlicom da sklizne do biskvita. Namazati kremu dobro do rubova da vam preljev ne bi iscurio pored torte na dno. Dobro ohladiti tortu i na hladnu sipati preljev. Gledajte da se preljev malo ohladi, ali da ne zelira, da ne bi previse otopio kremu od pjenusca. Bitno je da je krema od pjenusca ravna da bi se preljev ravnomjerno razlio.
Tortu dobro ohladiti, skinuti obruc i pazljivo otkloniti papir i uzivati.
Na biskvit stavite kremu od crnog ribizla, ali ne skroz do obruca. Ostavite malo mjesta da vam krema od pjenusca moze pasti do biskvita ( vidi se na slikama presjeka dokle je isla koja krema ) ili ako zelite skroz do dna. Ohladiti prvu kremu da se stisne i na nju staviti kremu od pjenusca. Pomoci kremi sa zlicom da sklizne do biskvita. Namazati kremu dobro do rubova da vam preljev ne bi iscurio pored torte na dno. Dobro ohladiti tortu i na hladnu sipati preljev. Gledajte da se preljev malo ohladi, ali da ne zelira, da ne bi previse otopio kremu od pjenusca. Bitno je da je krema od pjenusca ravna da bi se preljev ravnomjerno razlio.
Tortu dobro ohladiti, skinuti obruc i pazljivo otkloniti papir i uzivati.
Dobro je znati
Crni ribiz ( Ribes nigrum ) najcesce se koristi u narodnoj medicini. Zreli plodovi bogati su bioloski vrijednim tvarima, osobito organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crni ribiz je najbogatiji vitaminom C, ima ga oko 200-230mg, sto je gotovo dvostruko vise nego u plodu limuna i narance. Plod sadrzi i dosta vitamina A, te neke vitamine B skupine ( B1, B3, B6 ). Neki autori isticu i vrijednost bobica pogotovo sto sadrzavaju i dosta rijetki vitamin J ( vitamin za pluca ) koji je slican vitaminu C, pa se bobice savjetuju u sprecavanju i lijecenju svih oblika infekcija i upale pluca. Od minerala sadrzi najvise kalij, kalcij, zeljezo i bakar. Plodovi crnog ribiza savjetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jacanje prirodne otpornosti organizma, za poticanje teka te ublazavanje zelucanih i crijevnih tegoba. Listovi crnog ribiza sadrzavaju organske kiseline tanin i etericno ulje koje povoljno djeluje na rad bubrega, te pomaze kod reumatskih bolesti i gihta.
Crni ribiz ( Ribes nigrum ) najcesce se koristi u narodnoj medicini. Zreli plodovi bogati su bioloski vrijednim tvarima, osobito organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crni ribiz je najbogatiji vitaminom C, ima ga oko 200-230mg, sto je gotovo dvostruko vise nego u plodu limuna i narance. Plod sadrzi i dosta vitamina A, te neke vitamine B skupine ( B1, B3, B6 ). Neki autori isticu i vrijednost bobica pogotovo sto sadrzavaju i dosta rijetki vitamin J ( vitamin za pluca ) koji je slican vitaminu C, pa se bobice savjetuju u sprecavanju i lijecenju svih oblika infekcija i upale pluca. Od minerala sadrzi najvise kalij, kalcij, zeljezo i bakar. Plodovi crnog ribiza savjetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jacanje prirodne otpornosti organizma, za poticanje teka te ublazavanje zelucanih i crijevnih tegoba. Listovi crnog ribiza sadrzavaju organske kiseline tanin i etericno ulje koje povoljno djeluje na rad bubrega, te pomaze kod reumatskih bolesti i gihta.
Nema komentara:
Objavi komentar