Tokom ljeta, visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tijela, skupljanje dehidraciju i toksina. Simptomi pregrijavanja mogu biti: osjećaj vrućine, znojenje, crvenilo očiju, crvenilo lica, žeđ, zatvor, neugodni mirisi stolice, mučnina, pretjerana osjetljivost, glavobolja, živopisni snovi, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, pretjerana želučana kiselina, osejtljivost i upale kože.
Prema ayurvedi pitte, u nedostataku yina, odnosno energiju odgovornu za funkcije hlađenja i vlaženja tijela, dolazi do zagrijavanja.
U odnosu na njihove energetske karakteristike, namirnice možemo podijeliti u tri kategorije: one koje hlade, one koje griju organizam i neutralne. Evo šta bi trebalo da izbjegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu ljeta.
IZBEGAVAJTE:
Ono što bi trebalo da izbjegavate su kofein, šećer, začina i alkohol.
NAMIRNICE KOJE HLADE:
Voće: jabuka, banana, lubenica, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda,
Povrće: celer, zeleno lisnato povrće, krastavac, patlidžan,svjež paradajz
Žitarice: ječam, heljda, tofu, proso, integralna pšenica
NEUTRALNE NAMIRNICE:
Voće: kajsija, smokva, masline, goji bobice, grožđe, ananas, šljiva
Povrće: šargarepa, krumpir, kineski kupus, kukuruz, bundeva, slatki krompir, grašak
Žitarice, semenke i orašasti plodovi: kikiriki, riža, bademi, crni sezam, raž, neke vrste pasulja, semenke suncokreta
Povrće: šargarepa, krumpir, kineski kupus, kukuruz, bundeva, slatki krompir, grašak
Žitarice, semenke i orašasti plodovi: kikiriki, riža, bademi, crni sezam, raž, neke vrste pasulja, semenke suncokreta
Izvor:http://www.pozivitno.info/
Nema komentara:
Objavi komentar