Uzimanje kurkume u različitim oblicima, za samo šest mjeseci je povećalo gustinu kostiju za sedam posto kod ljudi starijih od 70 godina, pokazala je nova studija Univerziteta u Đenovi. Ispitanici su bili zdrave žene i muškarci kod kojih je zabilježeno opadanje gustine kostiju.
Osteoklasti
Pacijenti su periodu od pola godine uzimali kurkumu pomiješanu sa sojinim lecitinom, a završna mjerenja gustine kostiju u petama, prstima i vilici, pokazala su veću gustinu za čitavih 10 posto.
Autori studije ističu da je sojin lecitin (aditiv koji se koristi za vezivanje materije koja se u prirodi ne može vezati) pomogao je da se kurkuma ne rastvara u želucu, nego stigne do tankog crijeva, gdje se bolje apsorbovao u krvi i dolazio do kostiju.
“Gustina kostiju održava se kad tijelo proizvodi dovoljno osteoklasta, ćelija koje razbijaju i čiste ostarele koštane ćelije, a taj proces neophodan je da se kosti pravilno razvijaju. Kod starijih ljudi aktivnost osteoklasta je značajno jača od stvaranja novih koštanih ćelija, što ima suprotan učinak pa kost propada. Uočili smo da kurkuma smanjuje brzinu koštane resorpcije“, rekao je naučnik Stefano Tonji, portparol laboratorije Idena, koji je i sproveo istraživanje.
Iako autori studije ističu da nemaju čvrsti dokaz o povoljnom djelovanju na kosti jer se razgrađuje već u želucu, ovaj tajnoviti začin koji je u naše krajeve stigao iz Indije i Dalekog istoka već milenijumima ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.
Jutarnja ukočenost
Posebno se dobrom pokazala, što je potvrđeno i brojnim studijama, za ublažavanje upala kod artritisa, posebno jutarnje ukočenosti i otekline zglobova. Istraživanja pokazuju da podstiče stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa.
Kurkuma, koja je danas dostupna i po prihvatljivim cijenama, dobro će doći i svima sa probavnim problemima.
Čisti crijeva
Pola kašičice kurkume u obroku (a dobro se kombinuje sa svim vrstama hrane i namirnica) spriječiće nadimanje i ublažiti gastritis. Zbog protivupalnog djelovanja pomoći će kod održavanja crijevne flore te, navodno, uništava i ćelije karcinoma u debelom crijevu. Kurkuma je dobar izvor gvožđa, kalijuma i vitamina B6 pa je dobra za podizanje imuniteta.
Iako vam u početku može i zasmetati njena aroma, posebno ako je stavite previše, postupno dodavanje ishrani ne samo da će doneti zdravstvene koristi, nego će unijeti i raznolikost u svakodnevnoj ishrani. Za bolje djelovanje u prodavnicama zdrave hrane može se nabaviti i čista kurkuma u kapsulama.
Ide sa kolačima, piletinom, rižom i salatama…
U uobičajeni saft sa piletinom ubacite pola kašičice kurkume ili meso prije prženja marinirajte maslinovim uljem i kurkumom. Kašičicu dodajte u smjesu za bilo koji kolač. Jelo će dobiti zanimljivu žutu nijansu, a njena aroma će pojačati svaki ukus.
Može vam smetati ako patite od kamena u žuči
Preporučuje se uzimanje četvrtine do cijele kašičice na dan, te ju je dobro što manje termički obrađivati. Može smetati pacijentima sa kamenom u žuči, a ne preporučuje se trudnicama i maloj djeci. Sa maslinovim uljem dobro djeluje na holesterol.
IZVOR: haber.ba
Nema komentara:
Objavi komentar