Ova Zmajeva jabukovača, ili kako je mnogi neki nazivaju Zmajev ili Vatreni tonik je posebno cijenjena među travarima! Ova infuzija jabučnog octa sadrži moćne podizače imuniteta, protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva i jake pokretače cirkulacije i probave.
Lako i ugodno se uklapa u vašu dnevnu prehranu, podižući imunitet i stimulirajući probavu.
Posebno je poznata zbog svoje sposobnosti sprječavanja upala, simptoma prehlade i gripe te maksimalnog skraćenja njihova trajanja ukoliko se pojave.
Imajte na umu da je potrebno oko mjesec dana da sazrije.
Evo recept…
Zmajev tonik – recept
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Sastojci:
• ½ šalice oguljenog i na kockice isjeckanog korijena đumbira
• ½ šalice oguljenog i na kockice isjeckanog korijena hrena
• ½ šalice oguljene i na kockice isjeckane kurkume ili ¼ šalice đumbira i ¼ šalice hrena (dodatno)
• ½ šalice bijelog luka, nasjeckanog
• ¼ šalice usitnjenog češnjaka
• 2 nasjeckane čili paprike
• naribana kora i sok od 2 neprskana limuna
• jabučni ocat (oko pola litre)
• med po ukusu
• ½ šalice oguljenog i na kockice isjeckanog korijena hrena
• ½ šalice oguljene i na kockice isjeckane kurkume ili ¼ šalice đumbira i ¼ šalice hrena (dodatno)
• ½ šalice bijelog luka, nasjeckanog
• ¼ šalice usitnjenog češnjaka
• 2 nasjeckane čili paprike
• naribana kora i sok od 2 neprskana limuna
• jabučni ocat (oko pola litre)
• med po ukusu
Dodaci po želji:
– nekoliko grančica svježeg ružmarina ili majčine dušice (po izboru)
– ½ žličice crnog papra
– ½ žličice crnog papra
Upute:
Stavite đumbir, hren, luk,češnjak, čili papričice i sok od limuna, s naribanom korom, u staklenku.
Položite ih lagano, tako da je staklenka je oko ¾ puna. Koristite težinu postignutu fermentacijom da zadržite povrće/korijene dolje, ili stavite teške korijene na vrh koji će papričice i ostala bilja koja plutaju povući na dno.
Ulijte izdašnu količinu jabučnog octa preko korijena/povrća. Svi sastojci trebaju biti prekriveni tekućinom kako bi se spriječilo kvarenje. Imajte na umu da će se neki korijeni proširiti pa dovoljno prekrijte.
Ako koristite metalni poklopac, prije njega stavite papir za pečenje ili gazu, tako ga ocat neće izjedati.
Čuvajte na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi 2-4 tjedna, najbolje mjesec dana.
Kad je Zmajeva jabukovača gotova, dobro promiješajte, a zatim procijedite pomoću gaze ili fine cjediljke.
Dodajte med po želji i držite u hladnjaku ili na suhom i hladnom mjestu. Trajnost mu je duga.
Može se koristiti tijekom trudnoće i siguran je za djecu (korištenje manjih doza!) jer su sastojci prirodni i netoksični.
Kako uzimati Zmajev tonik?
Mnogi ljudi je uzimaju preventivno 1-2 žlice kao prevenciju ili svaka tri do četiri sata ako su simptomi upale, prehlade ili gripe prisutni.
Mnogi ljudi je uzimaju preventivno 1-2 žlice kao prevenciju ili svaka tri do četiri sata ako su simptomi upale, prehlade ili gripe prisutni.
Evo još nekih načina za korištenje:
-kao zdravi napitak: ispije se jedna doza (oko 30 ml) u maloj čašici
-kao čaj: udišite paru dok pijuckate- tako smanjujete otečenost i začepljenost nosne sluznice
-kao sok za djecu: najbolje je služiti malu količinu pomiješanu sa svježe prešanim sokom od naranče ili limuna
-kao marinadu ili preljev za salatu
Zmajeva jabukovača zvuči kao mistični lijek koji bi pronašli u bajkama, ali ne postoji ništa bajkovito o sastojcima! Oni su prave elektrane snage.
Osim jabučnog octa koji sadrži jabučnu kiselinu koja je jako korisna u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, ostali sastojci su;
-korijen đumbira: čisti grlo i smanjuje začepljenost nosa
-korijen hrena: potiče tijelo da se oslobodi od sluzi
-kurkuma: jedan od najmoćnijih začina na svijetu
-plus drugi moćni sastojci kao što su: luk, češnjak, sok od limuna, čili paprike i med o kojima smo već puno pisali…
https://zdravljeirecepti.blogspot.ba
Nema komentara:
Objavi komentar