Općenito, preporučuje se konzumirati povrće sirovo ili fermentirano tako da koristite sve hranjive tvari koje oni sadrže.
Kada je kuhana, mrkva proizvodi 40 posto više vitamina i minerala, posebno ako je kuhana duže. Prema riječima stručnjaka, mrkve su vrlo korisne za svakoga, posebno za ljude koji pate od raka.
Mrkva sadrži vitamine B1, B2, B3, B6, C, A, K, E, folna kiselina, fosfor, kalij, i beta karoten. Svi ovi sastojci pomažu kada je u pitanju i prevencija i liječenje raka.
Ako je kuhana dovoljno dugo, mrkva daje druge beneficije, uključujući:
– To će zaštititi vaš vid
Ako imate manjak vitamina A, to može dovesti do problema s vidom. Ali, možete vratiti vid konzumiranjem hrane bogate beta-karotenom, kao što je mrkva.
– To će poboljšati funkciju jetre i probavu
Ekstrakt mrkve dokazano štiti jetru od toksičnih utjecaja kemikalija iz okoline.
– To će ojačati vaš imunitet
Ako želite dobro zdravlje u cjelini, potrebno je da imate dobro funkcionisanje imunog sistema. To će pomoći vašem tijelu da se bori protiv bilo kojeg virusa, bakterija, i drugih prijetnji.
Izvor:http://www.pozivitno.info/
Nema komentara:
Objavi komentar