Mušmula je voće koje se uveliko koristi u želeima i desertima. Malo ko zna za njene zdravstvene beneficije.
Zdravstvene prednosti mušmule
Glavni sastojak u mušmuli je tiamin, ili B1 vitamin, koji je uključen u mnoge funkcije tijela, uključujući i nervni sistem, srce i mišiće. Također je važno za protok elektrolita u i van nervnih i mišićnih ćelija, enzimskih procesa i metabolizam ugljikohidrata.
Paket mušmula sadrži samo 47 kalorija na 100g. Njihov visok sadržaj molekularne vode potiče hidrataciju i detoksikaciju organizma, čime se prirodno izbacivacuju toksini iz organizma.
Bogata je askorbinskom kiselinom, koja djeluje kao prirodni antioksidans i promoviše zdrav imuni sistem. Askorbinska kiselina potiče apsorpciju željeza i vrlo je učinkovita u borbi protiv prehlade i drugih bolesti.
Osim toga, plod je bogat izvor mnogih minerala, uključujući željezo, bakar, kalcij, i mangan.
Konačno, zdravstvene beneficije mušmule se ne ograničavaju samo na plod. Kao prvo, lišće ima adstringentno svojstvo i može se koristiti za ispiranje usta. Osim toga, kora od stabla mušmula može se koristiti kao zamjena za kinin zbog svog anti-upalnog efekta.
Izvor:http://www.pozivitno.info/
Nema komentara:
Objavi komentar