Sastojci
Tijesto
– 10 belanaca
– 250 gr kristal šećera
– 220 gr mlevenih oraha
– 3 male kasicice brasna
– 250 gr kristal šećera
– 220 gr mlevenih oraha
– 3 male kasicice brasna
Čokoladni fil
– 200 gr tamne cokolade
– 250 ml tecne pavlake za slag
– 250 ml tecne pavlake za slag
Ganaz
– 150 gr mlecne cokolade
– 200 ml tecne pavlake za slag
– 1 mala kasicica putera
– 200 ml tecne pavlake za slag
– 1 mala kasicica putera
Priprema
Prvo napraviti cokoladni fil . Sitno iseckati cokoladu , ugrejati do vrenja tecnu pavlaku za slag , preliti preko cokolade i dobro sjediniti , izmesati da se dobije glatka i sjajna smesa . Dobro ohladiti u frizideru oko 3 – 4 sata .
Belanca miksirati dok se ne dobije srednje cvrsta pena pa polako dodavati secer uz stalno miksiranje . Kada se dobije cvrst , sjajan sam lagano umesati mlevene orahe i brasno .
Sipati smesu u veliku tepsiju od rerne u koju je stavljen papir za pecenje . Peci testo oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po povrsini . Peceno testo ohladiti pa ga preseci na tri jednaka dela kracom stranom ( dobiju se tri kore ) .
Ohladjenu cokoladu izmiksirati penasto i podeliti na dva dela . Prvu koru premazati polovinom fila , staviti drugu koru , premazati drugom polovinom fila , staviti trecu koru. Nafilovan kolac lako opteretiti , i staviti u frizider na dva – tri sata .
U medjuvremenu otopiti cokoladu u tecnoj pavlaci, dodati kasiku putera , dobro izmesati pa ostaviti na stranu da se ganaz ohladi . Tecnim ganazom preliti ohladjen kolac pa ga vratiti u frizider da ganaz ocvrsne , najbolje preko noci . Sledeci dan kolac seci na kocke,ukrasiti po zelji …..
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar