Sastojci
Kore
– 12 bjelanaca
– 660 g šećera
– sok od limuna
– 660 g šećera
– sok od limuna
Fil
– 12 žumanaca
– 7,5 dl mlijeka
– 250 g putera
– 50 g čokolade za kuhanje
– 2 vanilin-šećera
– 7 kašika šećera
– 200 g mljevenih oraha
– 100 g mljevenih prženih lješnjaka
– 1/2 l vrhnja za šlag ili 4 šlag kreme
– 7 kašika brašna ili gustina
– 7,5 dl mlijeka
– 250 g putera
– 50 g čokolade za kuhanje
– 2 vanilin-šećera
– 7 kašika šećera
– 200 g mljevenih oraha
– 100 g mljevenih prženih lješnjaka
– 1/2 l vrhnja za šlag ili 4 šlag kreme
– 7 kašika brašna ili gustina
Priprema
Umutiti 4 bjelanceta i 220 g šećera. Na kraju dodati malo limunovog soka.
Kada umutite čvrst snijeg, staviti u kalup a zatim u pećnicu.
Koru peći (sušiti) na 110-120 °C oko 60 min.
Ispeći ovakve 3 kore i ostaviti ih da se suše najmanje 3 sata.
Fil
Mlijeko stavite na vatru da prokuha. U međuvremenu umutiti 12 žumanaca sa 7 kašika šećera, 7 kašika gustina i 2 vanilin-šećera.
Kada mlijeko prokuha, umućenu smjesu od žumanaca, šećera i gustina sipati u nj i miješati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu smjesu dodati i dobro umutiti puter.
Smjesu podijeliti na 2 dijela.
U jedan dodati orahe a u drugi pržene lješnjake i istopljenu čokoladu.
Kada se kore ohlade, umutiti šlag i početi sa premazivanjem.
Postupak premazivanja:
Kora – žuti fil – tanki sloj šlaga – kora – crni fil – šlag – kora – šlag (odozgo i okolo)
Tortu ukrašavate po vlastitom ukusu
Izvor: coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar