Kora:
- 7 jaja
- 7 kasika secera
- 7 kasika brasna
- 1 prasak za pecivo
- korica od jednog limuna
Krema:
- 500 ml. mlijeka+10 kasika mlijeka
- 200 gr. putera
- 200 gr. bijele cokolade
- 5 kasika secera
- 3 pune kasike brasna
- 3 jaja
- 1 kasika vanila extrakta
- ili 1 vanilin secer
- jagode (kolicina po vasoj zelji)
Ukrasavanje:
- 250 ml. tecnog slaga ili jedan slag u prahu
- par komada jagoda
- malo otopljene cokolade ili eurokrema
Priprema:
Odvojite bijelanjke od zumanjaka pa izmutite u cvrst snijeg.
Dodajte jedan po jedan zumanjak i nastavite sa mucenjem.
Dodajte kasiku po kasiku brasna i dalje mutite.
Dodajte brasno, prasak za pecivo i koricu limuna pa izmjesajte lagano kasikom (ne mikserom).
Kalup velicine 26 cm namazite puterom ili uljem i pospite sa malo brasna.
Istresite pripremljenu smijesu i pecite na 180C oko pola sata ili dok kora ne bude gotova.
Pecenu koru maknite iz peci, ostavite u kalupu desetak minuta pa istresite je na krpu i prepolovite.
Na pec stavite 500 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.
U 10 kasika mlijeka dodajte brasno i zumanjke pa izmutite.
Izmuceno brasno i zumanjke dodajte u prokuhalo mlijeko pa kuhajte kao puding.
Kad se krema skuhala maknite sa peci.
Dodajte bijelu cokoladu i vanila extrakt ili vanilin secer pa izmutite da se cokolada istopi.
Pokloite kremu ili prekrite celofanom i ostavite da se potpuno ohladi.
Puter izvadite iz frizidera da dobro omeksa na sobnoj temperaturi.
Izmutite bijelanjke u cvrst snijeg, dodajte kremi i lagano izmjesajte.
Kremi dodajte i omeksal puter pa izmutite da se fino ujednaci.
Jednu koru vratite u kalup, pospite jagodama sijecenim na kockice pa preko jagoda istresite kremu.
Poklopite drugom korom malo pitisnite dlanom da se krema fino rasporedi i kora poravna.
Ostavite u frizider da se torta malo prohladi dok vi pripremite slag i jagode.
Izmutite slag sa 2 kasike secera, istresite preko torte i fino rasporedite.
Otopite malo cokolade ili eurokrem omeksajte, namocite vrhove jagoda u cokoladu i redajte po vrhu torte.
Mozete ukrasit otopljenom cokoladom ili necim drugim a mogu ostat jagode same.
Prijatno!
Izvor:www.torteikolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar