Potrebno vam je:
250gr proprženih i samlevenih lešnika, 35gr gustina, 75 gr rendane čokolade, 20gr kakaa, 6 jaja, 1/2 kašičice cimeta i vanilin-šećera, 175gr šećera, 2 kašike vode, 200gr marmelade od kajsija *za glazuru: 150gr čokolade, 125gr putera *za ukrašavanje"listovima": 100gr čokoladne glazure, kakao za posipanje
recept:
Izmešati lešnike, gustin, rendanu čokoladu, kakao, cimet i vanilin šećer. Žumanca penasto izmešajte sa vodom i 125gr šećera. Belanca sa preostalih 50gr šećera umutite u čvrstu penu. U žumanca dodajte naizmenično mešavinu sa lešnicima i penu, mešajući oprezno i lagano. Smesu potom ulijte u podmazan i pobrašnjen kalup, koji zatim stavite u toplu rernu i pecite oko 1 sat na 160 stepeni. Ohlađenu tortu premažite zagrejanom marmeladom. Za glazuru, na pari otopite čokoladu i puter, pa tom glatkom smesom ravnomerno prelijte tortu.
Za dobijanje originalnog izgleda Saher torte: U glazuru od čokolade umočite listove lovora, pa ih stavite na rešetku da se cede i suše preko noci. Drugi dan oprezno odvojite prave listove lovora, a cokoladnim "listovima" ukrasite tortu. Celu tortu pospite kakaom.
Izvor:http://www.kuvar-recepti.info
Nema komentara:
Objavi komentar