Sastojci i priprema:
Od nekoliko recepata za krofne odlučila sam se za ovaj jer me prvo privuklo što se u njemu kao sastojak nalazi mladi sir, a drugo što se peku u rerni, malo truda i evo kako izgledaju…
U principu po meni one se mogu napraviti sa bilo kojim od recepata po kojima inaće pravimo i samo im uraditi glazuru. Po ovom receptu one se odmah oblikuju pa se ostavi da nadolaze, i tu bi promijenila vrijeme, ipak bi bilo ljepše malo duže od trideset minuta…Treba sve probati…!!!
U principu po meni one se mogu napraviti sa bilo kojim od recepata po kojima inaće pravimo i samo im uraditi glazuru. Po ovom receptu one se odmah oblikuju pa se ostavi da nadolaze, i tu bi promijenila vrijeme, ipak bi bilo ljepše malo duže od trideset minuta…Treba sve probati…!!!
Sastojci:
- 500 grama brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
- 1 kašićica soli
- 100 grama šećera
- malo cimeta u prahu
- 2 jaja
- 250 grama svježeg sira
- 50 grama maslaca
- 1 kašićica naribane korice limuna
- 100 ml mlijeka
Za premazati krofne prije pečenja:
- 40 grama maslaca
Čokolada glazura:
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Način pripreme:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kvascem, soli, šećerom i cimetom.
Dodajte razmućena jaja, razrađeni sir/malo ga umutite kašikom/, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto.
Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i umijesite glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 -2 cm i izrežite krugove (8 cm), te manjim kalupom izrežite sredinu.
Krofne složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje.
Ostavite ih pokrivene krpom da se dižu oko 30 minuta.
Donute premažite otopljenim maslacem i stavite peći u rernu zagrijanu na 180 °C oko 20 minuta dok blago ne porumene.
Istopite čokoladu na pari,dodajte joj vrhnje i miješajte da dobijete glatku glazuru.
Krifnu umačite u glazuru i pospite mrvicama za ukrašavanje.
Izvor :Kuharica recepti i savjeti.
Dodajte razmućena jaja, razrađeni sir/malo ga umutite kašikom/, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto.
Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i umijesite glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 -2 cm i izrežite krugove (8 cm), te manjim kalupom izrežite sredinu.
Krofne složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje.
Ostavite ih pokrivene krpom da se dižu oko 30 minuta.
Donute premažite otopljenim maslacem i stavite peći u rernu zagrijanu na 180 °C oko 20 minuta dok blago ne porumene.
Istopite čokoladu na pari,dodajte joj vrhnje i miješajte da dobijete glatku glazuru.
Krifnu umačite u glazuru i pospite mrvicama za ukrašavanje.
Izvor :Kuharica recepti i savjeti.
Prijatno..
Izvor:www.torteikolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar