utorak, 23. kolovoza 2016.

OPAKA BOLEST SE PROŠIRILA BALKANOM VELIKOM BRZINOM, A NAPADA DJECU!

876844t

Ova bolest se šiti velikom brzinom među djecom između 12 i 18 godina (u nekim slućajevima zahvata i mlađu djecu).

Simpomi ove bolesti su gotovo neprimjetni, očitavaju se kroz nagli pad koncentracije, lošije ocjene u školi, zaboravljivost i ružne snove na početku, a kasnije kroz epileptične napade, povračanje i gubitak svijesti.

Diagnoza ove bolesti se izuzetno teško  postavlja na početku jer se obično posumnja na neki oblik epilepsije, pa se tako pripisuju pogrešni ljekovi koji još više ugrožavaju ovu djecu.

Da bi se dijagnoza uspješno otkrila neophodno je uraditi analizu likvora iz kičmene moždine na prisustvo virusa ospica koji se obično šalje u inostranstvo na analizu.

Bolest o kojoj govorimo jeste SUBAKUTNOM SKLEROZIRAJUĆEM PANENCEFALITISU (SSPE). To je progresivna, obićno smrtonosna virusna bolest koja se pojavljuje godinama nakon preboljenih ospica.

Karakterizira se na početku gubljenjem koncentracije, naglim promjenama raspoloženja, halucinacijama, a kasnije mentalnim propadanjem i gubljenjem nekih osnovnih fukcija kao što su moć govora, hodanja, samostalnog sjedenja, nastupa centralna sljepoča i atrofija optičkog živca.

Iako je bolest jako rijetka u SAD-u i Zapadnoj evropi, na istoku je dosta učestalija pa postoji veliki broj zabilježenih slučajeva sa SSPE-om u Indiji, Pakistanu, Turskoj itd, a  u posljednjih nekoliko godina ova nemilosrdna bolest zahvata i područje Bosne i Hercegovine.

Ono što se zna jeste da u odmaklim fazama ove bolesti ne postoji lijek u zvaničnoj farmaciji koji može izlječiti bolesnu djecu. Postoje antiepileptici i lijekovi koji za cilj imaju da umanje grčeve, uspavaju i održavaju imunološki sistem djece.

Postoje pretpostavke da ukoliko se simptomi ove bolesti na vrijeme primjete i otkriju da liječenje može biti uspješno.  Zato roditelji obratite pažnju na ponašanje vaše djece, obratite pažnju na njihovu koncentraciju i uspjeh u školi.

Ukoliko primjetite bilo šta što je neobično i nije se prije dešavalo, preporučujemo vam da posjetite lječnika vašeg djeteta koji će vas dalje uputiti.

http://www.narodnamedicina.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...