nedjelja, 21. kolovoza 2016.

Opekli ste se? EVO KAKO DA UBLAŽITE I IZLJEČITE NEUGODNE PLIKOVE!



Plikovi su najveći neprijatelji dotjeranih nogu. Nove cipele, sandale i cipele koje se mogu nositi bez čarapa su najčešći uzroci plikova ili kurjeg oka koji vam mogu uništiti dan. Kako biste se zaštitili od plikova , trebate nositi odgovarajuće cipele koje nisu preuske i koje ne uzrokuju trljanje. Pored ovoga, sa plikove trebate liječiti efektivnim prirodnim lijekovima koji sadrže protuupalna i zacjeljujuća svojstva.
Kako biste ih uklonili, trebate držati noge u toploj vodi sa blagim sapunom nekih deset minuta. Poslije toga, uklonite žuljeve, trljajući ih nježno peškirom. Striktno je zabranjeno sjeći plikove.
Iako mnogi proizvodi sadrže ekstrakt aloe vere, ipak je živa biljka najbolji lijek. Trebate odsjeći jedan list aloe vere i sa njenim sokom namazati plikove. Ono ima umirujuće dejstvo na kožu i bol će jko brzo nestati.
Crveni luk ima antibakterijska svojstva. Uzmite pola crvenog luka i namažite mjesto gdje imate plikove.
Još jedno rješenje za ovaj problem je i bijeli luk. Morate namazati pogođeno područje sa bijelim lukom tri ili četiri puta dnevno dok stopala ne zacijele.
Također postoji i zimzelena biljka koja se zove hporiluk. Ova biljka je zasađena kao ukras i sadrži antibakterijska svojstva. Ono što trebati uraditi je :
– Sameljite dva ili tri poriluka i stavite ih u gazu kako biste iscijedili sok.
– Pomiješajte to sa jednakom količinom bademovog ulja i stavite na plikove da djeluje najmanje nekoliko minuta.
– Stavite kvačicu ponovite postupak naredne tri noći.
U slučaju infekcije plika najbolje bi bilo da uzmete tursku lozu. Sok ove biljke stavite na plik u veoma maloj količini.
Sok od limuna je koristan također. Utrljajte na plik nekoliko kapljica soka od limuna i stavite navlaku ili pričvrstite djelić limuna na plik. Ponavljajte postupak dvije sedmice.
Ako imate plik operite ga sa sapunom i vodom. Onda ga zamotajte. Morate mijenjati zavoj nekoliko puta dnevno.



http://www.narodnilijekovi.info

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...