utorak, 30. kolovoza 2016.

SUPER LJEKOVITI RECEPTI: 5 načina kako med iskoristiti kao prirodni lijek

med2_702x391

Med je jedan od najstarijih prirodnih lijekova koje poznajemo, pročitajte ovih 5 korisnih recepata i saznajte kako iskoristiti med za liječenje mnogih bolesti.

1. Limun+med: grlobolja i prehlada

Kombinacija meda i limuna je najpoznatija kombinacija koju mnogi ljudi konzumiraju dok su prehlađeni. Imate li bilo kakvu vrste prehlade ili kašalj, ova mješavina će vam pomoći da se osjećate bolje i ozdravite brže. Med i limun možete koristiti u čaju ili zasebno kao lijek. Možete staviti 1 žlicu meda u šalicu, preko njega uliti toplu vodu i dodati vrećicu čaja po želji.
Sastojci:
  • 1 šalica meda
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 2 kriške limuna
Priprema:
Ulijte 1 šalicu meda u posudu i dodajte 1 žlicu naribane limunove korice te 2 kriške limuna za okus. Zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 1-2 sata. Premjestite med u staklenu posudu. Što će duže stajati, imati će jači okus.

2. Cimet+med: upala sinusa i cjelokupno zdravlje

Kombinacija meda i cimeta je vrlo ukusna, a osim toga ima mnoge zdravstvene prednosti. Ovakav med možete koristiti u čaju ili ga jesti na žlicu. Cimet je pun antioksidansa, ima antifungalna svojstva, te pomaže pročistiti sinuse.
Sastojci:
  • 1 šalica meda
  • 4-6 štapića cimeta ili 2 žličice cimeta u prahu
Priprema:
Ulijte 1 šalicu meda u posudu i dodajte 2 žličice cimeta u prahu. Zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 1-2 sata. Premjestite med u staklenu posudu.

3. Đumbir+med: prehlada i želučani problemi

Ukusna kombinacija, ali još važnije, dobra za vaše zdravlje. Odlična je za prehlade i želučane probleme te cjelokupno zdravlje. Najbolje ga je koristiti kada osjećate bolove u trbuhu jer med i đumbir smiruju želudac. Također potiču cirkulaciju i čiste tijelo od toksina.
Sastojci:
  • 1 šalica meda
  • 1 žlica sitno sjeckanog korijena đumbira
  • prstohvat đumbira u prahu (po želji)
Priprema:
Ulijte 1 šalicu meda u posudu i dodajte 1 žlicu sitno nasjeckanog đumbira. Možete dodati prstohvat đumbira u prahu ali on ima jak okus. Zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 2 sata. Procijedite ako želite i premjestite med u staklenu posudu.

4. Klinčić+med: upala grla i zubobolja

Klinčić i med je najbolje koristiti u čaju kada imate upalu grla ili zubobolju. Ovakav med možete i direktno nanijeti na bolan zub ili desni. Klinčić sadrži eugenol koji ima jaka antimikrobna i antibakterijska svojstva, a koristio se od strane stomatologa prije nego što su moderni lijekovi protiv bolova bili stvoreni. Ako imate malu posjekotinu ili bolove u ustima, med može pomoći u bržem izlječenju i uklanjanju bakterija, dok klinčić može smanjiti bolove.
Sastojci:
  • 1 šalica meda
  • 5-10 klinčića
Priprema:
Ulijte 1 šalicu meda u posudu i dodajte 5-10 klinčića. Zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 2 sata. Procijedite ako želite i premjestite med u staklenu posudu.

5. Jabučni ocat+med: želučani problemi i grlobolja

Mješavina meda i jabučnog octa ima mnogo zdravstvenih prednosti. Možete ju umiješati u čaj ili čašu limunovog soka. Jabučni ocat može pomoći kod problema s želucem, a također može i ublažiti grlobolju.
Sastojci:
  • 1 šalica meda
  • 2-3 žlice jabučnog octa
Priprema:
Ulijte 1 šalicu meda u posudu i dodajte 2-3 žlice jabučnog octa. Miješajući zagrijte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što je smjesa zagrijana, ostavite ju da odstoji 1 sat. Premjestite med u staklenu posudu.
Rok trajanja meda s dodacima je oko 6 mjeseci, ako se nalazi u staklenkama. Jednostavno ga pohranite na hladnom mjestu dalje od izravnog sunčevog svjetla.
Izvor:http://prirodajelijek.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...