petak, 24. lipnja 2016.

Da li ste ovisni o svom TELEFONU? Pogledajte kako svjetlo na mobitelu utiče na tijelo i mozak!

679569

Kada se spremamo da idemo u krevet, volimo provjeriti sve naše društvenie medije, poslati nekoliko tekstova našim prijateljima ili voljenima, budemo sigurni da nismo ništa propustili, itd. Zašto pametni telefon poremete vaše tijelo?

Svijetlo plavo svjetlo koje se emituje iz pametni telefon je u suštini isto svjetlo koje sunce zrači, te prevari mozak da misli da je i dalje dan. Tako je, čak i kad misliš da si mrtav umoran i da ne bi mogao držati oči otvorene, ako pogledate na vaš smartphone biti ćete budni uskoro nakon toga.
Kao posljedica ovog svjetlo na ekranu pametnog telefona, ne zaustavi vaš mozak od oslobađanja melatonina, hormona koji se koristi da izazove san, te sprečava da padnete u san.
Eksperimentalna istraživanja su otkrila da prosječna osoba koja koristi mobilni uređaj prije nego što zaspi zapravo može imati problema da zaspi.
Ono što je još zanimljivo je da je ovaj efekt mnogo više istaknut u tinejdžera. Ljudi koji su u svojoj adolescenciji su puno osjetljiviji na efekte svjetla od odraslih. Dakle, gledanje TV emisija, igrajući video igre, ili samo igrajnje na telefonu može dokazati da je ustajanje rano ujutro jedna od najtežih stvari za tinejdžere.
Nauka preporučuje da isključite sve uređaje sa plavom svjetlosti dva sata prije nego što odete u krevet.Tako će vaše tijelo početi oslobađati melatonin u odgovarajuće vrijeme i tako da vaš mozak ne misli da je još dan napolju. Primijetit ćete, stvari će biti vrlo različite nakon adaptacije na ovaj način života, ali ćete imati najbolji odmor u krevetu.

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...