petak, 24. lipnja 2016.

VELIKO UPOZORENJE: Ove 3 namirnice NIKADA ne smijete podgrijavati i jesti opet!

z89

Ljudi vole ostatke, čiji ukus ipak nije tako dobar kao svježe pripremljeno. Dobra stvar je o tome da ga možete zagrijati u mikrovalnoj pećnici i tako je spreman za konzumaciju.

Morate naučiti koje namirnice su dobre za zagrijavanje, a koji nikako nisu i mogu se pretvoriti u toksična jela koje pružaju manje hranjivih tvari u odnosu na svježe pripremljen.
Ovo su namirnice koje nikada ne bi trebalo ponovno zagrijavati:
Riža – Ako preostalu rižu ne držite na pravoj temperaturi, bakterije koje se stvore će se širiti i množiti, što uzrokuje probavne probleme kao što su povraćanje ili proljev, ako se jede. Ako se riža dogrijava sporo bakterije neće biti uništene i mogu preživjeti čak i vreloj temperaturi. Najbolja stvar je da se konzumira riža odmah nakon pripremanja. Ne dopustite da ostanu na sobnoj temperaturi duže od 1 sat. Što duže to je ostavljeno više je opasno.


Biljno ulje – Ako podgrijavate jela s biljnim uljem možete biti u opasnosti od srčanog udara i raka. Prema najnovijim istraživanjima, više puta zagrijavanje polinezasićenih ulja koja imaju linolenske kiseline poput uljane repice, kukuruza, suncokreta i soje može otpuštati otrovne spojeve koji uzrokuju razne zdravstvene poremećaje. Riječ je o masnim kiselinama nazivom 4-hidroksi-trans-2-nonrnal (HNE), koja je povezana s brojnim zdravstvenim uvjetima kao što su, uključujući rak, bolesti jetre, Huntingtonova bolest, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, moždani udar, i kardiovaskularnih bolesti.
Povrće – Mnogi kažu da ako se lisnato zeleno povrće dogrijava postaje otrovno, ali ovdje je pitanje načina kako ih pohranite. Ostatke povrća treba staviti u područje gdje je temperatura ispod 4 stupnja Celzijusa. U slučaju da želite da ih pohranite na duže od 12 sata, zamrznite ga. Mnogo povrće poput zelene salate, špinata, repe i celera sadrži velike količine nitrata koji sam po sebi nije štetan, ali kad se povrće ostavi na sobnoj temperaturi može izazvati nitrate da se pretvore u nitrite, koji su štetni za dojenčad i malu djecu te uzrokuju poremećaj krvi pod nazivom methemoglobinemija sa simptomima kao što su napadi, otežano disanje, umor i glavobolje.

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...